031 386 221
info@gros-novak.si
Nahajate se na naši stari spletni strani.
Nekatere vsebine niso več aktualne.

VABLJENI K OGLEDU NAŠE PONUDBE NA NOVO SPLETNO STRAN www.gros-novak.si.

Domov

POHIŠTVO GROS NOVAK

NAROČI SE NA IZRIS NA DOMU
slika kuhinje

ABC nakupa kuhinje

Na kaj moramo biti pozorni, ko izbiramo novo kuhinjo.Nazaj na ABC nakupa kuhinjeVRATCA

IZBIRA MATERIALOV vratca so poleg okovja najbolj obremenjen del kuhinje. Izpostavljena so vlagi, toploti, umazaniji, maščobi, ki nastajajo med kuhanjem. Najpogosteje se kot osnovo za vratca uporablja iverko, mediapan (MDF) in masiven les, lahko tudi druge materiale, na primer vezano ploščo, inox ali celo kamen.
Iverne plošče so narejene iz majhnih lesnih delcev, vezanih z različnimi smolami. Material je lahek, in vsestransko uporabljen v pohištveni industriji, tudi pri kuhinjah.
Mediapan (MDF) je, podobno kot iverka, narejen iz lesnih delcev in smol, le da so ti finejši, zato je material težji, homogen, ima večjo gostoto in je tudi nekoliko odpornejši.
Masiven les: les kot naraven material daje prostoru občutek topline in domačnosti. Za kuhinje se uporablja različne vrste lesa, običajno je masiven rob vratc, osrednji del pa narejen iz polnila, prevlečen s furnirjem iz istega lesa kot rob. Celotna masivna vratca se uporabljajo redkeje zaradi večje možnosti ukrivljenja vratc s časom zaradi vlage ter zaradi teže. Lesena vratca so težja, zato je pomembna kvaliteta in nosilnost okovja. Nosilnost okovja je zapisana v prodajnem katalogu. Najpogosteje se les uporablja pri izdelavi klasičnih, rustikalnih kuhinj, redkeje za moderne izvedbe kuhinj. Upoštevati je potrebno tudi, da se barva lesenih front s časom spremeni (zaradi zunanjih vplivov: svetlobe, vlage). Vabimo vas, da si ogledate našo pestro ponudbo lesenih tradicionalnih kuhinj, ki jih dopolnjujemo z modernimi različicami (npr. model Metrika). Lesene kuhinje odlikuje lepota, lahko vzdrževanje, naraven, trpežen in kvaliteten material.Več o materialih si lahko preberete na povezavi TODO. OBDELAVA KUHINJSKIH VRATC: najpogosteje se pri kuhinjskem pohištvu uporablja folijo, lak in furnir.
Folija je lahko svetleča ali matirana, izvedena v številnih barvnih odtenkih, robljena z abs-om ali brez roba. Zlasti pri svetlih kuhinjah, kjer je med sprednjo stranico in robom vratc viden stik, se s časom naredi viden črn rob kot posledica umazanije, kar je najbolj vidno pri svetlejših barvah. Zato je boljša izbira folija, ki poteka tudi čez stranski del vratc (folija brez roba).
Tudi lak je lahko svetleč ali matiran, v številnih barvnih odtenkih. Pri laku je potrebno paziti na kvaliteto izvedbe lakiranja. Površina mora biti gladka, brez gubic, pikic in drugih nepravilnosti, površina se ne sme »lomiti«.
Furnir je naraven material, tanek (0,45 do 2,5mm) kos lesa, ki ohranja vse dobre lastnosti lesa, predvsem naraven izgled. Furnir je lepljen na osnovo, rob plošče pa je lahko oplaščen z abs-om ali furnirjem. Najbolje je izbrati model, ki ima vratca v celoti oplaščena s furnirjem, saj se tako ohrani enaka barva sprednjega in stranskega dela vratc. Furnir s časom spremeni barvo enako kot masiven les, iz katerega je narejen. Lahko je lakiran s prozornim ali barvnim lakom. Oglejte si modela Regola in Sygna, kjer pride na plan vsa eleganca macesnovega in hrastovega furnirja.


KORPUS (ohišje) in PODNOŽJE (cokel) KUHINJE

Standardna višina korpusa kuhinj večine proizvajalcev je 72 cm. Običajno je korpus narejen iz iverke, oblečen v belo folijo (melamin), nekateri proizvajalci pa imajo tudi možnost izbire korpusa v različnih barvah (pri kuhinjah Home lahko izbirate med kar osmimi različnimi barvami). Zunanje stranice omaric so običajno bele barve, odvisno od proizvajalca pa se jih lahko izvede tudi v drugih barvah (npr. v barvi vratc ali pulta). Pomembno je tudi, da imajo vse poličke dobra varnostna varovala in sam korpus zadostno nosilnost. Prvo se preveri tako, da se poizkusi potegniti polico proti sebi, in se le-ta ne prevrne, drugo pa tako, da lahko brez težav nosi težo granitnega pulta.


VODILA PREDALNIKOV

So »motor« kuhinje, poleg vratc najbolj obremenjen del. Zato je pomembna njihova kvaliteta in nosilnost. Povprečna kuhinja, ima nosilnost vodil okoli 30-40 kg, nosilnost posameznih predalnikov pa je zabeležena v prodajnih katalogih. Pri nas vam nudimo kuhinje Home in Eggersmann z vrhunskimi vodili Grass z nosilnostjo 50 kg ter kuhinje Hišne znamke z vodili Blum.


slika kuhinje

Globok izvlečni predal (izvlek), idealen za shranjevanje posode ali hrane, saj je pregleden, ekonomičen in prijazen uporabniku.


ROČAJI

Paziti je potrebno na potencialno nevarne, predvsem, če imate majhne otroke. Preveč ostri robovi in pregloboki ročaji ter 1-3 letni otrok ne gredo skupaj. Glava je ravno na višini zgornjega ročaja.
Skoraj vsi proizvajalci imajo osnovne vrste v ceni, ročaji čez vso fronto in poglobljeni ročaji pa so praktično povsod za doplačilo. Priporočljivo je vsak ročaj pred nakupom preizkusiti, ker je lahko vizuelno privlačen, vendar ni vsak dober za odpiranje omaric (preozek, preoster rob, slab oprijem,...).

OSTALI ZAŽELJENI DODATKI

Dodatki so tisti, ki kuhinji dajo zadnjo pikico na i ter jo naredijo dokončno prijazno uporabniku. Različni dodatki poskrbijo za boljšo organizacijo in preglednost v kuhinji, od razdelilcev za pribor in stojal za začimbe do pravilne osvetlitve. Ponujamo vam pester izbor dodatkov za kuhinjo, podrobno si jih lahko ogledate v katalogu. Pri nekaterih dodatkih za predale je potrebno paziti, da dodatek ustreza proizvajalcu vodil (različne mere).

pdf Prenesite katalog dodatkov za kuhinje.dodatki v kuhinji

Notranji izvlečni predal za pribor, spodaj razdelilec za hrano (špagete, sladkor, sol, zdrob,...) – pregledno in organizirano.


dodatki v kuhinji

Dodatek: Košara s ključem za varno shranjevanje čistil.


dodatki v kuhinji

Dodatki (police, obešalniki,..) olajšajo delo v kuhinji.


dodatki v kuhinji

Dodatki (police, obešalniki,..) olajšajo delo v kuhinji.


dodatki v kuhinji

Dodatek: Sistem za ločeno zbiranje odpadkov.


dodatki v kuhinji

Omarice s steklenim dnom z osvetlitvijo.


Več informacij v spodnjih člankih:

  1. Sestavni deli omaric (poglavje vsebuje vratca, korpus in podnožje, vodila, ročaji, ostali zaželjeni dodatki) >>
  2. Vrste omaric >>
  3. Delovna površina ali pult >>
  4. Cene kuhinj >>
  5. Materiali >>
  6. Postavitev kuhinj >>

Poglejte si tudi ABC nakupa bele tehnike.

 

 

Italijanski dizajn - popoln užitek
© 2008 Gros - Novak d.o.o.Pravno obvestilo in uporaba piškotkov
dizajn Scarlet studio, Izdelava spletnih strani Mihov.com spletne storitve d.o.o.
Optimizacija spletnih strani Mihov.com spletne storitve d.o.o.