OMARICE

Kotne omarice

Koti so v kuhinji v L ali U skorajda neizogibni.
Več kot je kotov, dražja bo kuhinja, precej dražja, pravzaprav, saj so koti dvojni strošek, ni pa nujno tudi, da bodo koti dobro izkoriščeni in upravičili svojo ceno z dejansko uporabnostjo.

Da bo kuhinja optimalno izkoriščena, svetujemo razmislek o tem, kje bodo stvari v kuhinji pospravljene. Tako se kuhinjo lahko zoptimizira in v kuhinjo vključi tiste omarice in mehanizme, ki se jih bo dejansko rabilo.

Kotna omarica s poličko (na sliki brez vratc)


KOTNE OMARICE S POLIČKAMI:

Kotne omarice s policami so najcenejše izvedbe kotnih omaric, njihova uporabnost pa je odvisna od velikosti vratc in preglednosti. Klasične kotne omarice s poličko, kjer gre del omarice v kot levo ali desno, so pregledne toliko, kot so široka vratca. Del v kotu pa je nedosegljiv brez konkretnega sklanjanja in slabo pregleden. Zato tudi večina omaric ne zaobjame celega kota, temveč se zaključi kakih 15 - 20cm pred kotom, ker povsem do stene ne dosežemo. So pa uporabne za shranjevanje stvari, ki jih ne uporabljamo vsak dan ali za shranjevanje zalog mleka, moke ipd, v kolikor kupujemo na zalogo.

Kotna omarica s poličko z dvojimi vratci


Kotna omarica z diagonalnimi vratci


Bolj pregledne in predvsem 100% izkoriščene so omarice, ki imajo dvoja vratca ali diagonana vratca. Prva so na voljo v velikostih velikosti 90x90 cm ali 105x105 cm, seveda ima večina ponudnikov na voljo tudi vse vmesne variante. Omarica je 100% izkoriščena, zaradi vratc, ki se odpirajo levo in desno, pa je vidna celotna vsebina. Paziti je potrebno na velikost vratc, vsaj 30cm vsaka, sicer v omarico ne moremo zlagati večje posode.

Izpeljanka teh omaric je kotna omarica z diagonalnimi vratci, ki je tudi 100% izkoriščena in pregledna, je pa zaradi večje globine težko doseči predmete, ki so naloženi povsem zadaj. Širina vratc od 45 cm dalje, da je omarica dovolj pregledna in uporabna, še bolje 60 cm.

MEHANIZMI V KOTNIH OMARICAH:

Obstajajo štirje osnovni mehanizmi, ki imajo različne izpeljanke: magic corner, lunca, ledvičke (Le Mans) in vrteči se mehanizem, vsak s svojimi plusi in minusi. Nekateri so bolj primerni za shranjevanje hrane, drugi za posodo. Za hrano je primernejše polno dno košar in/ali višji okvir (ograjica). Za posodo pa nižja ograjica, da se vanjo ne zatikajo ročaji. Pri kotnih mehanizmih je pomembna tudi sama kvaliteta sestavnih delov in njihova nosilnost. Nekatere košare so odstranljive s klikom, druge potrebujejo več dela, kar je pomembno predvsem kar se tiče samega vzdrževanja dna omarice.

Nekaj večjih evropskih proizvajalcev kotnih mehanizmov:
  • Inoxa
  • Kasseboher
  • Peka
  • Vibo
  • Vauth-Sagel
  • Sige
  • Haffele
  • Grass
Lunce


LUNCE so najcenejši kotni mehanizem, ki ima tudi dokaj majhno nosilnost in izkoristek. Na voljo je z mrežastim ali polnim dnom, kovinski ali plastičen. Minus je dokaj majhen izkoristek, saj sta dva kota prazna in dejstvo, da je potrebno najprej odpreti vrata, šele potem se lahko izvleče košaro. Glede materialov je boljši kovinski pladenj, saj ima večjo nosilnost in daljšo življenjsko dobo.

Le-mans ali ledvička


LEDVIČKA ali LE MANS
Je najpogosteje uporabljen sistem za shranjevanje posode. Običajno sta v omarici dva pladnja, pri višjih kotnih omaricah tudi po štirje ali šest. Ima okoli 75% izkoristek, ker gre za mehanizem z velikim vzvodom, je nujna dobra kvaliteta in velika nosilnost. Dno je običajno polno, rob pa kovinski, a nizek, zato je mehanizem bolj primeren za posodo kot za hrano, saj se slednja prekucne.

Plus je dobra preglednost, minus cena ter da moramo najprej odpreti vratca in šele potem lahko izvlečemo posamezen pladenj. Običajno so pladnji odstranljivi na klik sistem, tako da lahko brez večjih težav pobrišemo dno omarice.

Magic corner


Magic corner


Krožni kotni mehanizem


MAGIC CORNER je izvlečni sistem s košarami. Te so lahko kovinske polne, mrežne ali kombinirane, odstranljive ali fiksne, popolnoma izvlečne ali delno izvlečne. Nosilnost se razlikuje od proizvajalca do proizvajalca ter od samega mehanizma. Nekateri mehanizmi se popolnoma izvlečejo, pri drugih ostane del košar v omari, a vseeno bližje dosegu rok kot pri omarici s poličko. Običajno se uporabljajo predvsem za shranjevanje hrane. Košare so največkrat fiksirane na vratca omarice, zato ni dvojnega dela pri odpiranju. Pri večini sistemov so košare odstranljive.

KROŽNI KOTNI SISTEMI veljajo za najbolj priročne kotne sisteme, vendar je potrebno biti pozoren na samo velikost omaric ter na kvaliteto mehanizma in pladnja - tanjša plastika se s časom povesi pod težo. Pladnji so lahko plastični ali kovinski, polni, mrežasti ali kombinirani. Obstaja več izvedenk odpiranja - najbolj UAU efekt ima kotna omarica s povratnim mehanizmom. Tu je mehanizem fiksiran na vratca, ki jih potisnemo navznoter in vratca se skupaj z mehanizmom ustavijo, vsebina pa se pripelje do nas. vratca se potem tudi sama zaprejo. Pri drugih mehanizmih je potrebno najprej odpreti vratca in zavrteti mehanizem ločeno.

Kot pri klasičnih kotnih omaricah s poličko velja pazljivost pri sami velikosti omarice glede velikosti vratc, da je mehanizem dosegljiv tudi za večje omarice. Omarica 90x90 cm se v praksi izkaže kot najboljša rešitev.

Krožni povratni mehanizem


PREDALI V KOTU: se uporabi, kadar predale ni možno spraviti nikamor drugam v kuhinji, saj je kot s predali zelo slabo izkoriščem, prazni ostajajo vsi trije koti.

Viseče omarice

Viseče omarice se med seboj razlikujejo po velikosti in po načinu odpiranja.Viseče omarice so različnih višin, odvisno od proizvajalca, standardno okoli 70 cm, ter vsemi ostalimi vmesnimi višinami, največkrat od 24 do 96 cm, lahko tudi več. Globina se prav tako razlikuje med proizvajalci, od 30 do 35 cm. Večina omaric je narejena tako, da ima za hrbtiščem še pol do enega centimetra prostora, ki je namenjen zračenju zaradi plesni in vlage ter za morebitno opasovanje omaric in vlek kablov.

KLASIČNE viseče omarice so omarice, ki se odpirajo s pomočjo okovja ali po domače pantov - torej vratca, ki se odpirajo levo ali desno. Klasično okovje je najbolj zanesljivo - z najdaljšo življenjsko dobo - in hkrati tudi najcenejši način odpiranja visečih omaric. Okovje ima lahko vgrajen tudi blažilec ali se tega montira ločeno. Blažilec poskrbi, da se vratca mehko (tiho) zapirajo). Najbolj znani proizvajalci okovja za viseče omarice so Grass, Blum, Salice, Haefele, Lama, Titus,...

V klasičnih kuhinjah so navadna vratca z okovjem najbolj v uporabi, saj dolge navpične linije poudarjajo toplino in sam videz lesa.

DVIŽNI MEHANIZMI:

Dvižne mehanizme se uporabljajo predvsem v modernih kuhinjah, kjer se z dolgimi vodoravnimi ali navpičnimi linijami poudarja moderen, izčiščen izgled kuhinje in simetrijo. So udobni, enostavni za uporabo, vratca se dvignejo nad nivo glave, zato je manjša verjetnost, da bi se vanje zaleteli. Minus dvižnih mehanizmov napam klasičnemu okovju je kratka življenjska doba, saj najboljši držijo okoli 10 let, potem pa jih je potrebno zamenjati. Dvižni sistemi so narejeni na različne načine, kot vzmet ali kot amortizer, s plinskim polnilom. Manjša in lažja kot so vratca, daljša bo tudi življenjska doba dvižnega mehanizma.

Enojna dvižna vratca


Preklopna dvižna vratca


Visoka dvižna vratca


Enojna dvižna vratca. Zdrži najdlje časa, je najcenejši, ni pa najbolj udoben za odpiranje, saj je potrebno odpirati vsaka vratca posebej. Mehanizmi odpirajo ena vratca, med seboj se razlikujejo po nosilnosti ter obliki.

Omarica na preklop. Pri nekaterih se spodnja vratca zložijo pod zgornja, pri drugih se zgornja vratca poravnajo z zgodnjim robom viseče omarice, spodnja vratca pa dvignejo tako, da skupaj z zgornjimi vratci tvorijo črko L. Taka vratca se uporablja pri višjih omaricah.

Visoka dvižna omarica. Pri tej se celotna vratca dvignejo nad omaro. Paziti je potrebno pri mansardah, kuhinja z nižjim stropom in če kuhinjo uporablja oseba višja od 180 cm, ker mu bodo dvignjena vratca v napoto. Kot odpiranja je različen od sistema do sistema, pri nekaterih se lahko kot odpiranja tudi naravna. Vratca se lahko odpirajo naravnost navzgor ali zamaknejo nazaj nad stop viseče omarice. Pri prvi varianti je lahko nad tako omarico še ena omarica, a je potrebno upoštevati, da je nedosegljiva, dokler so vratca spodnje omarice odprta. Pri drugi varianti pa nad omarico ne sme biti drugih omaric, saj odprta vratca zadenejo vanje. Tudi strop ne sme biti prenizek.

DRSNI SISTEMI:

Se ponovno vračajo po nekajletnem premoru. Največkrat se uporabljajo pri steklenih vratcih, lahko pa tudi klasičnih. Sistem je lahko narejen tako, da so zaprta vratca zamaknjena ali poravnana. Minus tega sistema je, da drsniki, po katerih tečejo vratca, zavzamejo kar nekaj centimetrov prostora, hkrati pa se jih tudi težje čisti.

VERTIKALNO PREKLOPNA VRATCA:
Vratca so lahko narejena tudi tako, da se kot harmonika spravijo ena proti drugi. Pri kuhinjah se tak sistem redkeje uporablja, saj je dražji in rabi v sami omarici več prostora zaradi drsnikov, kamor so fiksirana vratca. Je pa ličen za ožje prostore.

Nosilnost visečih omaric mora biti nad 100 kg po omarici, je pa to odvisno tudi od same stene, v katero so omarice fiksirane.

Pri sodobnih kuhinjah se za montažo visečih omaric uporablja posebne kovinske letve. Te se najprej fiksira v zid na želeno višino, na te pa se obesi omarice in z vijaki znotraj omare fiksira ter poveže med seboj.

Shrambne omarice

Klasično shrambo pogosto nadomeščajo različni sistemi shrambnih omaric v kuhinji, tako da so zaloge na dosegu roke, lepo in lično pospravljene in organizirane.

IZVLEČNE LEKARNIŠKE OMARICE

Srednje visoka lekarniška omarica


Lekarniška izvlečna oamrica je najpogosteje uporabljena shrambna omarica. Na voljo je v različnih višinah in širinah. Osnova je kovinsko ogrodje, na katerega je fiksirano po višini več košar, običajno so to običajno kovinske mrežne, s kovinskim mrežnim dnom, lahko pa je dno tudi leseno ali stekleno. Nekateri lekarniški izvleki omogočajo prestavljanje košar po višini ter njihovo odstranitev, druge imajo košare fiksne. Celotna kolona je običajno odstranljiva zaradi lažjega vzdrževanja (čiščenja) vendar to neveščim rokam odsvetujemo, saj je sama kolona težka in lahko pride do poškodb vodil.

Visoka lekarniška omarica


Izvlečne lekarniške omarice so pregledne, saj so košare vidne z obeh strani, primerne za shranjevanje živil. Za drobnejša pakiranja (pudingi, začimbe,...) so bolj primerne košare z lesenim ali steklenim dnom, da pakiranja ne padajo vmes med košarami. Nekateri v same košare to-namensko dajo manjše kartonaste ali plastične košarice.
Je pa izvlek težek, ko je polne, zlasti če poteka po celi višini visoke omare, namreč vsakič je potrebno izvleči celoten izvlek. Večja kot je omara, težji bo izvlek. Zato je priporočljivo to upoštevati pri izbiri velikosti omarice. Nekje do 30cm širine je še sprejemljiv in uporaben kot izvlek po celotni višini, širše mehanizme (40-60cm) pa se običajno uporablja nižje, visoke okoli 1,5m, tako da je prostor čim bolj izkoriščen, sam izvlek pa kljub polni zasedenosti ni pretežek. Pazljivo tudi pri izbiri ročajev, majhni ozki, nasadni ali nekateri skriti ročaji otežujejo uporabo omarice.

NOTRANJI IZVLEČNI PREDALI

Kovinski izvlečni predal


Notranji predal


Obstajajo v različnih velikostih in oblikah. Leseni, kovinski s polnimi lesenimi ali kovinskimi ali steklenimi stranicami, mrežasti kovinski, s kovinskim mrežastim, steklenim ali lesenim dnom ter različne kombinacije. Nosilnost predalov je odvisna od materialov, iz katerih so narejeni, velikosti ter vodil. Lahko imajo počasno ali klasično zapiranje, delni ali popolni izvlek, polovične ali polne stranice.

Kovinski izvlečni predali


Največkrat se uporabljajo kot nadomestek izvlečne lekarniške omarice. Njihova glavna prednost je, da vsakič odpremo le tistega točno enega določenega in ne rabimo izvleči celotne vsebine. Vsak predal je organiziran kot celota posebej, lahko so razporejeni po celi višini omarice simetrično ali se njihova razporeditev prilagaja glede na vsebino, ki bo v njem shranjena. Minus je nekoliko počasnejša uporaba, saj moramo najprej odpreti vrata omarice, da pridemo do predalov in vsebine.

Kombinacija kovinski polic in izvlečnih košar


POLICE

Kotna omara s policami


Lesene, kovinske ali steklene. Klasične lesene poličke so pritrjene v stranico s pomočjo različnih nosilcev, od klasičnih plastičnih do takih s sistemom proti prevrnitvi, pri katerih je potrebno najprej premakniti vzvod, da se jih lahko odstrani. Glede na nosilce je tudi različna nosilnost polic.

Steklene police so običajno narejene iz kaljenega stekla in se jih uporablja za omarice s steklenimi vratci zaradi estetskega vidika. Običajno imajo manjšo nosilnost kot lesene police.

Kovinske mrežaste police imajo največjo nosilnost, njihov velik plus je večja preglednost, saj skozi njih vidimo tudi na spodnje police, niso pa tako praktične za shranjevanje drobnejših stvari. Običajno so police fiksne, lahko pa so tudi izvlečne. To je zlasti primerno pri policah, ki nosijo težje predmete ( različni strojčki), ker jih tako lažje poberemo dol in prenesemo na delovno površino.

VRTEČ KOVINSKI REGAL


Vrtljivi kovinski regal je nadgradnja lekarniške izvlečne omarice. Narejen je tako, da je fiksiran v dno in strop omarice, vmes med ogrodjem kovinske police, sam regal pa se zavrti, tako da ni potrebno celotne vsebine vleči ven iz omare, košare pa so dostopne iz vseh strani.

Zasede pa sam regal precej prostora, omarica je široka 90cm, zato je redko uporabljena rešitev v kuhinji. Nekaj pa k minusu prispeva tudi visoka cena samega mehanizma.

PREDALI

Globoki izvlečni predali so izjemno pregledni, vse na dosegu roke, z veliko nosilnostjo, primerni tako za shranjevanje posode kot hrane. Počasno zapiranje še olajša delo v kuhinji.

Predal s stekleno stranico
Omarice za korito

Kot tudi pri drugih stvareh, imamo pri koritu več možnosti, kakšno omarico izbrati.

Klasična omarica za korito z vratci.


Najbolj pogosta izbira je omarica s klasičnimi vratci, enojnimi ali dvojnimi, odvisno od velikosti korita. Pri klasični omarici se lahko poslužimo različnih sistemov za smeti, od navadnih velikih košev za smeti do vgradnih, delno ali popolnoma izvlečnih in avtomatskih. Pod koritom je običajno tudi dovolj prostora za vgradnjo podpultnega bojlerja. Na dnu omarice se lahko nahaja zaščita za primer izlitja vode, omarica pa je brez hrbtišča zaradi inštalacij.

Izvlečna omarica


Poleg klasičnih vratc obstajajo tudi omarice za korito z izvlečnim vozičkom. So enake kot omarice z notranjimi predali, le da teh pri koritu zaradi sifona ni. Prednost take omarice je, da se dno omarice pripelje pred korito, spredaj je dovolj prostora za večje koše za smeti, zadaj pa še vedno ostane dovolj prostora za sifon in čistila. Tako smeti ne nosimo mimo tal, ampak odlagamo direktno iz korita v koš. Je pa taka omarica dražja kot klasična z vratci.
Izpeljanka te omarice je omarica z integriranim sistemom za smeti, recimo Blanco Select, Franke Garbo, Naber Pull-boy. Tu je na vratca pritrjen sistem za smeti, ki ga izvlečemo iz omarice s potegom vratc.

Izvlečni sistem za ločeno zbiranje odpadkov
Najdražja opcija je predalnik. V zgornjem predalu se nahaja manjši shranjevalni del, ki omogoča shranjevanje gobic, čistil ipd, medtem ko je zadaj prazen prostor, namenjen sifonu. V spodnjem delu je prostor za koše za smeti. Prednost takega predalnika je preglednost in dobra organiziranost, pomanjkljivost pa visoka cena in dejstvo, da imajo koši za smeti lahko le majhno prostornino.

Notranja oprema

Dom je prostor, kjer se počutimo prijetno, domače in sprejeto. Za pohištvo poskrbimo mi. Od sodobnih kuhinj do rustikalnega šarma lesenega pohištva. Vse na enem mestu: od širokega nabora modernih in klasičnih kuhinj do jedilnic, dnevnih sob in ostalega pohištva, ter svetovanje, izris kuhinj in ostalega pohištva, vse do montaže. Pomagamo pri izbiri bele tehnike in svetujemo glede barv, dodatkov, materialov in inštalacij. Dolgoletne izkušnje in sledenje trendom in sodelovanje z zanesljivimi proizvajalci so naš zaščitni znak. Pokličite nas!

Kontakt

Telefon: 031 729 992
E-mail: info@gros-novak.si
Splet: www.gros-novak.si/

Delamo po celi Sloveniji!

PISARNA:
pon. - pet.: 8.30 - 15.00

TEREN:
pon.-pet.: 8.00-19:00
sobota: 8.00 do 12.00