DODATKI, OSVETLITEV IN ORGANIZACIJA

SISTEMI ZA LOČENO ZBIRANJE ODPADKOV

V gospodinjstvu nastajajo tudi smeti. Pravzaprav s sodobnim načinom življenja in prekomernega pakiranja, potrošniško usmerjene družbe, je teh smeti skorajda neobvladljiva količina. Zato je organizirano ločevanje skorajda nujno, tako zaradi samega pregleda, kot recikliranja.

Obstaja kar nekaj sistemov, ki olajšajo pregled in ločevanje, niso pa zaradi samih količin odpadkov, ki nastajajo v gospodinjstvu, popolna rešitev. So pa sistemi običajno uporabniku bolj prijazni, saj so opremljeni z ročaji, narejeni iz masivne, pralne plastike, z različno velikimi koški, ter opremljeni s pokrovom, ki zapira koške ter je hkrati tudi polica za manjše dodatke (čistila, krpe).

Sistemi za klasične omarice.

V omarice z vratci lahko namestimo običajne koše različnih višin, odvisno kaj nam omogočata korito in sifon, običajno pa se lahko v omarico namesti tudi višje koše, ki so na voljo v vseh večjih trgovinah z gospodinjsko opremo. Plus je torej običajno večja prostornina, minus pa, da sami koši niso direktno dosegljivi oziroma se je potrebno skloniti in poseči v omarico.

Notranji izvlečni sistem Blanco.
Izbirate lahko med ožjimi in širšimi sistemi, z enim, dvema ali tremi koši.


Na voljo so sistemi raličnih barv in oblik.


Poleg običajnih košev lahko v omarice s klasičnimi vratci montiramo tudi različne izvlečne sisteme, ki so fiksirani v dno ali stranice omaric, manjši koši tudi na sama vratca. Tu odpremo vratca ter potem še izvlečemo koše, ki so tako bližje rokam in bolj pregledni, imajo pa običajno manjšo prostornino kot navadni koši.

Sistemi za predale.

Na dnu omarice je fiksiran predal, ki je povezan z vratci omarice. Ta so lahko po celi višini omarice ali pa razdeljena v dva dela. V prvem primeru je v notranjosti predala v sprednjem delu dovolj prostora tudi za višje običajne koše, lahko pa se v omarico fiksira katerega od to-namenskih košev, recimo Blanco Flexon II.

Za biološke odpadke je namenjen pokrov s filtrom, ki zadrži neprijetne vonjave.
Zgornji predal je namenjen shranjevanju čistil in krp.


Druga izpeljanka je predalni sistem, pri katerem sta pod koritom dva predala, v prvem so nameščeni različno ožji manjši razdelilniki za krpe in čistila, spodaj pa predalnik, v katerega se lahko namesti koške. Ti so običajno širši, a tudi plitvejši, ker so vratca predala nižja, zato je izkoriščenost košev še manjša.

Izvlečni sistemi.

Tu so koši pritrjeni na sama vratca in se potegnejo ven iz omarice skupaj z vratci. Koši so različno visoki, razporejeni, različno je tudi njihovo število in prostornina glede na samo velikost omarice. Običajno je v sami omarici montiran tudi pokrov, tako da je vsebina košev pokrita, ko so zaprti v omarici. Ta pokrov se lahko uporablja tudi kot dodatno poličko za krpe in čistila. Nekateri sistemi imajo tudi posebne filtrske pokrove, ki so namenjeni za koške z biološkimi odpadki.

Izvlečni sistemi z različnim številom košev in razporeditvijo.


V kolikor je odtok oziroma sifon nahaja povsem na sredini omarice, se lahko nad tak sistem montira tudi dodatne izvlečne police za krpe, vrečke ipd.

Za še lažjo uporabo, se lahko nekatere sisteme opremi tudi z različnimi mehanskimi ali avtomatskimi sistemi za odpiranje (kick-sistemi ali recimo grass sensomatic), v primeru večje kuhinje pa se kuhinjo lahko opremi s sistemom košev, ki sega po celi višini omarice in je povsem ločena od omarice za korito.

OSVETLITEV DELOVNEGA PULTA

Dobra osvetlitev delovnega pulta olajša delo, omogoča večjo preglednost, hkrati pa v kombinaciji z ambientalno svetlobo in pravo izbiro barvo svetlobe poskrbi za dobro vzdušje prostora.

Celostna osvetlitev kuhinje s sistemom Sensio.


Pri osvetlitvi delovnega pulta je priporočljivo upoštevati nekaj smernic:
  • Osvetlitev mora biti dovolj močna, da prekrije našo senco, ki jo meče glavna osvetlitev prostora, na pult.
  • Osvetlitev mora biti izbrana tako, da ustreza našim očem, namenu in upošteva tudi tip kuhinje.
  • Višina in kot osvetlitve mora biti nastavljena tako, da nam ne sveti v oči in nas moti.


Poljubno led svetlobo delimo v tri spektre: nevtralno belo, modro belo in rumeno belo. Modrikasta (okoli 5500K) je hladna, daje nam občutek energije, zagona, zato se jo pogosto uporablja v pisarnah, odlično se poda v moderne kuhinje, ker poudari enostavne, minimalistične, ravne linije. Rumena svetloba (okoli 3000K) je topla, domača, očem prijetna. Posebej je uporabna v povezavi z masivnim pohištvom in pohištvom v imitaciji lesa, ker poudari njegovo toplino.

Poleg bele barve so ledice lahko tudi v različnih barvah, rdeči, modri, vijolični, a to je bolj namenjeno ambientu kot sami osvetlitvi pulta.

Led trak v alu profilu s senzorjem, vgrajen v dno omarice.


Oblike in vrste lučk so raznolike. Danes se največ uporablja led sijalke, saj imajo dolgo življenjsko dobo (večina 12-15 let), dobavljive v različnih oblikah, barvah, moči, se le rahlo segrevajo in so vsestransko uporabne.

Poleg led lučk se uporablja tudi različne halogenske ali neonske in druge načine osvetlitve. Njihova glavna prednost je nižja začetna cena, imajo pa krajšo življenjsko dobo ter omejen izbor, umikajo se led osvetlitvi.

Spot led lučka.


Led lučke se najpogosteje uporablja v dveh oblikah, kot različne spot lučke, majhne kvadratne ali okrogle, trikotne,... bolj ali manj vidne pod visečimi omaricami. Led trakove pa so potegnjeni na daljši liniji, lahko se lepi same trakove na površino ali vgradi v aluminijaste profile Ti so lahko ploščati ali narejeni pod kotom, lahko se jih montira v obliki črke L ali U, tako da sledijo celotni liniji visečih omaric. Lahko so vijačene na dno omarice ali vrekane v dno.

Temperatura barve (Vir: www.sensio.si):
Barvo termičnih seval lahko opišemo tudi s pomočjo "temperature barve" (stopinja Kelvina). Različni viri svetlobe (naravni ali umetni) imajo različno barvo svetlobe, ki jo večinoma lahko opišemo s temperaturo barve, ker je ta svetloba zelo blizu bele svetlobe.

Temperatura barve Svetlobni vir
1000 - 2000 K Sveča
2500 - 3500 K volfram žarnica (hišna)
3000 - 4000 K sončni vzhod/zahod (jasno nebo)
4100 K Mesečina
4000 - 5000 K fluorescentna luč
5000 - 5500 K elektronska bliskavica
5000 - 6500 K dnevna svetloba (jasno nebo, sonce v zenitu)
6500 - 8000 K srednje oblačno nebo
9000 - 10000 K senca ali močno oblačno nebo


Ambientalna svetloba je tista, ki v prostoru ustvari prijetno vzdušje. Ambientalno osvetlitev se uporablja na več načinov, v kuhinji najpogosteje zasledimo osvetlitev podnožja, spodnjega roba pulta, ambientalno osvetlitev omaric ali osvetlitev zgornjega venčnega roba. Svetloba lahko tudi spreminja barvo ali moč.

Osvetlitev omaric, predalnikov,...: Za osvetlitev notranjosti omaric in predalnikov se odločimo, ko želimo ali poudarit vsebino (pri steklenih regalih, različne okrasne ) ali doseči dobro preglednost. Običajno se tako lučko prižiga senzorsko, tako da se lučka z odpiranjem vratc prižge in z zapiranjem vratc ugasne.

Način upravljanja s svetili:
  • Najbolj enostavno je prižiganje na stikalo. Lahko se poveže na klasično stensko stikalo ali pa nekam pod rob omaric namesti majhno stikalo, ki je manj opazno.
  • Senzorsko upravljanje. Senzorjev je več vrst, lahko so vgrajeni v okvir lučke ali nameščeni nekam v bližino. Delujejo na bližino ali dotik. Pri senzorjih na bližino roko približamo senzorju na razdaljo 5 cm, lučka se prižge. Ko roko znova približamo, se lučka ugasne. Nekateri senzorji tudi omogočajo uravnavanje stopnje svetilnosti. Senzorji na dotik pa delujejo podobno kot stikala.
  • Daljinsko upravljanje: večinoma se uporablja pri bolj kompleksnih sistemih osvetlitve, da se lahko nadzira posamezne sklope (recimo osvetlitev, moč in barvo, pulta, osvetlitev podnožja, stopno osvetlitev,...).


STENSKE OBLOGE V KUHINJI

Poleg pulta je stena ena najbolj obremenjenih površin v kuhinji, zlasti pri kuhališču in koritu. Poleg tega pa je tudi veliko “platno”, ki izstopa in doda končni vizuelni efekt kuhinji.

Po nekaj letni prevladi steklenih stenskih oblog se v kuhinje vračajo ploščice. Izbira je pestra, od klasičnih do steklenih in mozaičnih, ploščic v majhnih velikostih do velikih plošč, kjer tudi fuge niso več problem. So nezahtevne za vzdrževanje, uporablja se jih tako pri klasičnih kot tudi modernih kuhinjah.

Vse bolj se pri kuhinjah ploščice polagajo po končani montaži kuhinje. Tako so ploščice naslonjene na pult in potekajo do spodnjega roba visečih omaric, ni potrebe po zaključni letvici, celoten izdelek je lepši. Je pa v takem primeru več odreza, keramičar ima težje delo, paziti je treba tudi na že montirano kuhinjo.Ploščice se še posebej podajo v masivne kuhinje.


STEKLO je vse priljubljena izbira za stensko oblogo, predvsem zaradi preprostega vzdrževanja in končnega efekta, uporablja pa se ga zlasti za moderne ambiente. Steklo mora biti kaljeno. Lahko se poljubno barva po RAL-lestvici, lahko je prozorno in se pobarva zadnjo steno ali se za steklo pritrdi fototapeto ali pa steklo osvetlite z led lučkami v kontrastni barvi, recimo močni vijoličasti ali limonasto zeleni. Steklena obloga je omejena z dolžino okoli treh metrov, pazljivost je priporočena tudi pri morebitnih izvrtinah, barvi in poziciji vtičnic in stikal. Steklena obloga se montira po zaključeni montaži kuhinje, saj je potrebno predhodno narediti izmero. Tako steklo dejansko sega od pulta do zgornjih omaric, izvrtine pa so tam, kjer morajo biti.

Steklo z morskim motivom.


Obloge iz ULTRAPASA v so narejene iz istega materiala kot pult, možni so številni barvni vzorci, od enobarvnih, imitacij kamna do lesnih dekorjev. Ultrapas je trpežen in odporen, na voljo v debelinah od 0,5mm do 2 cm. Paziti je potrebno pri plinskem kuhališču, kjer mora biti pult poglobljen za minimalno 15 cm, tako da je plošča odmaknjena od stenske obloge. Za 15 cm. Stensko oblogo iz ultrapasa se lahko montira po celotni steni ali samo kot nekaj deset cm debel pas. Lepa je tudi stenska obloga, pri kateri se kombinira pas ultrapasa in pas stekla.

Ultrapas stenska obloga v isti barvi kot pult.


Cenovno ugodna rešitev je PRALNA BARVA. Narejena iz epoksija ali lateksa, se preprosto nanaša na zid s pleskanjem Če se naveličate barve, jo brez težav prebarvate z drugim odtenkom. Lahko se uporabi tudi tabelno ali magnetno barvo, tako stenska obloga dobi dvojno funkcijo. Pri kuhališču se vseeno priporoča drugo oblogo zaradi večje izpostavljenosti (steklo, ultrapas, ploščice, inox).

KERROCK V primeru pulta iz Kerrocka je smiselno izbrati tudi stensko oblogo iz istega materiala, ker se tako izognete vsem stikom. Stenska obloga iz Kerrocka je lahko potegnjena v višini med zgornjimi in spodnjimi omaricami, ali pa se igrate z oblikami in višinami. Kerrock je med dražjimi materiali, ki so na voljo pri izbiri pultov ali stenskih oblog. Narejen je iz posebne plastične mase, zato se lahko poljubno oblikuje, tudi v krivine, je topel na otip, velika prednost je tudi, da ni stikov, saj je lahko celoten pult (in stenska obloga) narejen iz enega kosa. Na voljo je obširna barvna lestvica. Soroden material Kerrocku je Corrian.

Naravni KAMEN in UMETNI (tehnični) KAMEN prideta v poštev zlasti, ko je tudi pult narejen iz istega materiala, obloga je lahko potegnjena do zgornjih omaric ali le kot rob. Stiki so vidni, oba materiala sta med dražjimi materiali, čeprav v zadnjih letih cene padajo.

Zlasti pri ultra modernih kuhinjah in kuhinjah v urbanem industrijskem stilu se kot stensko oblogo uporablja tudi INOX. Izgled je eleganten, rafiniran, vzdrževanje preprosto, je pa potrebno paziti, da se ne uporablja grobih krp, saj se sicer lahko poznajo raže.

Še ena, sicer redko uporabljenih stenskih oblog je OGLEDALO. Mogoče nenavadno, je pa dobrodošla popestritev v majhnih kuhinjah, saj navidezno prostor poveča, ga poglobi, poleg tega pa svetlobo odbija nazaj v kuhinjo.

ORGANIZACIJA PREDALOV in OMAR

Predali so danes nepogrešljivi sestavni del sodobne kuhinje. Globoki izvlečni predali za shranjevanje posode, srednje globoki za manjše lonce in kozarce, nizki za pribor, vrečke za vlaganje…. Počasno (mehko) zapiranje in popoln izvlek so dodaten plus predalov, saj je tako vsebina pregledna, mehko zapiranje pa prepreči ropot in premikanje vsebine.

Predale lahko opremimo s številnimi dodatki glede na to, kaj je v predalu shranjeno.

Pribor lahko pregledno razdelimo s pomočjo plastičnih ali lesenih razdelilnikov v različnih barvah. Plastificirane je načeloma lažje čistiti, leseni pa so lepši. Razdelilnike lahko opremimo z različnimi dodatki, od nosilcev za nože, posodic za začimbe,….

Lično pospravljen pribor v lesenem razdelilniku.
Plastificirani razdelilni dodatki.


Sodobne kuhinje so pogosto zasnovane brez visečih omaric. Tako krožniki dobivajo nov prostor v predalih. Da ne drsijo po dnu, se poslužujemo protizdrsnih podlag. Te so dobavljive v rolah ali po meri narejene. Slednje so običajno debelejše in imajo daljšo življenjsko dobo.

Poleg protizdrsnih podlag lahko za krožnike uporabimo tudi različne razdelilce, s pomočjo katerih predal razdelimo na več razdelkov, tako da krožniki ne drsijo sem in tja. Obstajajo tudi prav za krožnike namenjeni leseni ali kovinski nosilci, v katere se zatika vsak krožnik posebej. Ti so najbolj primerni a večje kuhinje, kjer je predalnikov več, saj taki razdelilniki zasedejo več prostora. Priročni so tudi nosilci v obliki krožnikov s stranicami, s katerimi lahko rožnike dvignemo iz predala, ne zasedejo pa veliko prostora.

Višji rang kuhinj omogoča tudi nakup posebnih sistemov z litoželezno posodo, ki imajo tako določeno mesto v predalih.

Pokrovke so tisti nadležni del, ki je pri kuhinji nepogrešljiv, hkrati pa zaseda veliko prostora v predalih in zmanjšuje preglednost. Uporabimo lahko kovinske nosilce a pokrovke.

Nosilec za pokrovke.
Nosilec za krožnike, uporaben udi za pokrovke.


Tudi za začimbe se najde prostor v predalih. Kot poličke, vložki ali kot steklene ali plastične posodice, na dosegu roke.Še nekaj uporabnik sistemov:

Košara za čistila, ki se jo fiksira na vratca ali stranico omarice.
Primer nosilca za začimbe, i se fiksira na notranjo stran vratc viseče omarice.


Nosilec za krpe.
Izvlečni nosilec za krpe in čistila.


Izvlečne košarice za čistila.
Notranji izvlečni inox predal.


Reling sistem dodatkov pod visečimi elementi.
Koš za biološke odpadke za pultno vgradnjo.


Stojalo za cevi in dodatke za sesalec.
Pultna vtičnica Twist.


Pultna vtčnica.
Potopna vtičnica.


Katalog dodatkov za predale Essetre.

NAŠ NASVET: Ne kupujte impulzivno. Ko boste organizirali novo kuhinjo, boste videli, kaj dejansko potrebujete, koliko protidrsnih podlog, kakšne razdelilce in kje.

ROČAJI

Ročaji so pomemben element kuhinje, saj njihova oblika vpliva tako na izgled kuhinje kot tudi uporabnost.

Dolg eleganten moderen ročaj, ki poudarja vodoravne linije kuhinje.


Ročaji so lahko kratki, srednje dolgi ali potekajo čez celotno širino vratc omarice, obrnjeni so lahko vodoravno ali navpično, postavljeni v sredino vratc ali nakazujejo smer odpiranja vratc. Pri modernih kuhinjah estetsko najlepše izpadejo vodoravno postavljeni ročaji enakih dolžin, ki so nameščeni pod zgornji rob na sredino vratc. Pri rustikalnih omaricah in omaricah s profiliranimi vratci v izgledu rustike pa se bolje podajo krajši ročaji.

NAŠ NASVET: Pri izbiri ročajev upoštevajte tudi svoj okus. Nekaj so modne smernice, a vaše udobje je najpomembnejše.

Skrit ročaj - ročaj vrezkan v rob vratc, zadaj raven profil.


Trenutno je velik trend čim bolj ravna vratca s čim manj izboklinami. Tako so se uveljavila različni brezročajni sistemi z izpeljankami: skriti ročaji, vratca brez ročajev, push-pull odpiranje in tipmatic odpiranje na dotik.

Vratca s skritimi ročaji ročaje imajo, a so ti skriti, vzrezkani v rob vratc, tako da je sprednja površina vratc gladka. Običajno jih vsaj v določenem delu spremljajo tudi ravni ali C (gola) profili, ki nam pod polico ali pultom omogočijo, da ročaj sploh lahko primemo. Profili in ročaji so na voljo v različnih barvah in poudarjajo moderne vodoravne ali navpične linije kuhinje, enostavnost, prečiščenost.

Vratca brez ročajev teh sploh nimajo, odpira se s prijemom vratc samih. Pri teh mora biti ob stiku z drugimi ploskvami uporabljen profil v obliki črke J ali C, da lahko primemo zadaj za vratca.

Vratca brez ročajev, s profilom v obliki črke J zadaj za vratci, ki nam omogoča odpiranje vratc.


Upoštevati je potrebno tudi, da se zaradi višine profilov zmanjša notranja uporabna prostornina omaric za nekaj odstotkov.

Vratca z integriranim ročajem.


Ročaj je lahko tudi sestavni del vratc tako, da je sama površina vratc rezkana, ali kot utor ali kot izboklina, neke vrste integriran ročaj. Sama kuhinja tako deluje enotno, paziti pa je potrebno, da so vratca debela 20 mm in več, ker so robovi tanki in lahko pri tanjših vratcih počijo.

Prednost vratc s skritimi ročaji ali brez ročajev je gladka površina, ki jo je lažje vzdrževati, zna pa biti skupna končna cena pohištva zaradi profilov dražja, pri vrezanih ročajih pa se lahko delček vratc na robu, kjer je najožji, odkruši ali poči. Prav tako je potrebno upoštevati, da je omarice s težjimi izvlečnimi sistemi ali večjimi vratci, težje odpreti.

Push-pull ali odpiranje na pritisk je način odpiranja, ko s pritiskom na vratca mehanizem push-pull s potiskom odpre vratca. Popolnoma ravne površine, ni potrebe po profilih, se pa predvsem na enobarvnih lakiranih površinah in kontrastnih barvah s časom na mestu pritiska začne poznati krogec kot posledica mastnih prstov. Sistemov za push-pull odpiranje je več, od vzmetnih, magnetnih (recimo Grass Tipmatic), do avtomatskih sistemov (recimo Grass sensomatic).

Sensomatic Grass, primeren zlasti za vratca pod koritom - naslonimo se na vratca s kolenom, sistem potisne vratca naprej, tako da z mokrimi in umazanimi rokami samo odvržemo smeti v smetnjak in s potiskom noge vratca zapremo nazaj. Površina vratc ostaja čista.


Nasadni ročaji so tanki, elegantni ročaji, ki so pritrjeni na rob vratc, lahko so ravni, pod kotom, se pomikajo izven linije. Kuhinji dajejo moderen izgled, ročaji so minimalistični, skorajda neopazni in poudarjajo vodoravne linije. Težava je edino pri srednje visokih shrambnih omarah, ker so težke, vratca pa se odpirajo na zgornjem robu, zato se težišče prenese iz osrednjega dela vrat na rob - vrata se s časom ukrivijo zaradi teže. Paziti je potrebno še pri robovih, da so dobro pobrušeni, saj se pri ostrih robovih lahko porežemo ali stržemo hlače.

Izpeljanka nasadnega ročaja s C profilom.


Materiali: Kakšne ročaje izbrati, je odvisno od frekvence uporabe. Na omaricah, ki so vsakodnevno veliko v uporabi (kuhinja) in zahtevajo pogosto vzdrževanje, je bolje izbrati robustne kovinske ročaje, inox, kromirane, aluminijaste,... ki zdržijo stalno odpiranje in zapiranje ter pritisk, ki ga prenašajo ob tem (čistila, vlaga, temperatura, predvsem pa težo vsebine omaric – predvsem pri predalih in izvlekih). Za redkeje uporabljene omarice pa lahko posežemo tudi po barvanih plastičnih ali lesenih ročajih, saj pri teh obraba hitreje pride do izraza (oluščena barva, pokanje ročaja), vendar pa je njihova uporaba redkejša, tako da se morebitne spremembe zaradi obrabe ne vidijo tako hitro.

Ko želite, da kuhinja posebej izstopa, ročaji s kristali Swarovski


Ročaji so pomemben element masivnih kuhinj.


Ročaji, namenjeni pohištvu za otroke, so barviti, nenavadnih oblik, razigrani.


Na kaj še biti pozoren pri izbiri ročaja? Ročaj potežkajte v roki. Se lepo prilega ali je preozek oziroma preveč masiven? Kakšni so robovi? Ostri robovi so idealni za poškodovanje otroških glavic ali da si stržemo hlačne žepe. Kako je obdelana površina? Je lepa in čista ali nagrbančena in kaže na možnost hitre obrabe?

Notranja oprema

Dom je prostor, kjer se počutimo prijetno, domače in sprejeto. Za pohištvo poskrbimo mi. Od sodobnih kuhinj do rustikalnega šarma lesenega pohištva. Vse na enem mestu: od širokega nabora modernih in klasičnih kuhinj do jedilnic, dnevnih sob in ostalega pohištva, ter svetovanje, izris kuhinj in ostalega pohištva, vse do montaže. Pomagamo pri izbiri bele tehnike in svetujemo glede barv, dodatkov, materialov in inštalacij. Dolgoletne izkušnje in sledenje trendom in sodelovanje z zanesljivimi proizvajalci so naš zaščitni znak. Pokličite nas!

Kontakt

Telefon: 031 729 992
E-mail: info@gros-novak.si
Splet: www.gros-novak.si/

Delamo po celi Sloveniji!

PISARNA:
pon. - pet.: 8.30 - 15.00

TEREN:
pon.-pet.: 8.00-19:00
sobota: 8.00 do 12.00