MATERIALI

MATERIALI, uporabljeni za kuhinjsko pohištvo.

Za izdelavo kuhinj se uporablja kar nekaj različnih materialov, ki imajo pozitivne in negativne lastnosti, tako glede možnosti obdelave, trpežnosti, kot tudi dizajna. Zaradi nepoznavanja posameznih materialov se pogosto meša hruške in jabčka oziroma kljub na videz enakim ponudbam, imamo pred sabo različne materiale in se čudimo razlikam v ceni.

IVERKA ali IVERNA PLOŠČA je kompakten material, narejen iz lesnih delcev premera nekaj milimetrov. Uporablja se različne vrste lesa, najpogosteje so to les smreke, topola, bukve, bora, jelše, ali recikliran les. Lesne delce se zmeša z lepili na osnovi umetnih smol in stisne pod visoko temperaturo in pritiskom v ravne plošče različnih debelin v eni ali več plasteh, odvisno od končnega namena uporabe (korpus oziroma ohišja omaric, pulti, predelne stene, akustične plošče,...).

To je osnovni material, ki ga je potrebno oplaščiti z dekorativno zunanjo plastjo. Za to se uporablja melaminske plošče, laminate (ultrapas), različne vrste folij, furnir, akril itd. Tako dobimo oplemeniteno iverko ali iveral.
Iverka je široko uporabljen material v pohištveni industriji, saj je poceni, vsestransko uporabna, lahka.

Iverna plošča


IVERAL ali OPLEMENITENA IVERKA je iverka, ki je oplaščena in zaščitena z zunanjo dekorativno plastjo. Največkrat je to melaminska smola (melamin v tanjših ploščah ali laminat/ultrapas), ki je na voljo v številnih dekorjih, od enobarvnih pastelnih, svetlečih, do lesnih, imitacij kamna ali s posebnimi efekti ter bolj ali manj gladko strukturo. Takšno oplemeniteno iverko se uporablja za korpuse (ohišja) omaric, vratca in tudi pulte. Na robovih iverala je vidna iverka, ki se jo zaščiti z različnimi nalepkami (PVC, ABS, PP, melaminski trakovi,...) ali furnirjem.

IVERAL - zgoraj in spodaj obdelana iverna plošča, robovi so neobdelani.


TRAKOVI ZA ROBLJENJE se uporabljajo za robljenje iverala in drugih materialov. Z robnim trakom se zaščiti notranji material pred vlago, udarci in drugimi mehanskimi poškodbami. Najpogosteje se uporabljajo melaminski trakovi, PVC trakovi in ABS trakovi, ki se jih pod visoko temperaturo prilepi na osnovo. Kvaliteta nanosov je v največji meri odvisna od kvalitete lepila. Boljše kot bo lepilo in skrbneje kot bodo dekorativne plasti prilepljene na osnovo, večja bo njena vzdržnost in življenjska doba.

MDF (Medium density fiberboard) ali MEDIAPAN je razmeroma nov material v pohištveni industriji. Zaradi svojih lastnosti v marsičem nadomešča iverne plošče in masivo. Narejen je iz finega lesnega prahu, ki je pod visoko temperaturo in pritiskom s smolami in lepili zlepljen v plošče. Zaradi majhnih osnovnih sestavnih delcev ima mdf enotno strukturo in gostoto in je bolj komapkten kot iverka, torej je bolj odporen na udarce in vlago. Lahko se ga rezka, dela utore, profilira robove ipd., kar je idealno za imitacijo masivnih vratc.

Mediapan se zaključi z lakiranjem ali različnimi vrstami folije, furnirja, ultrapasa,... Robovi so odvisno od materiala, uporabljenega za oplaščenje, zaščiteni z robnimi trakovi (ultrapas, frunir, nekatere vrste folij), ali pa so materiali za oplaščenje potegnjeni čez robove (različne vrste folij) ali celo brez robljenja (lakirane fronte). V nasprotju z iverko so robovi bolj stabilni in niso tako občutljivi na krušenje.

Zaradi večje gostote in stabilnosti se tudi največkrat uporablja za izdelavo pohištva za kopalnice in druge vlažnejše prostore.

MDF ali MEDIAPAN zaradi fine strukture omogoča vsestransko obdelavo


VEZANA PLOŠČA se uporablja pri kuhinjah višjega ranga za izdelavo ohišja, pa tudi vratc. Vezano ploščo se dobi tako, da tanjše lesne plošče zlepijo med seboj z različnimi lepili. Dobljena plošča je stabilnejša in močnejša kot enako debela lesena plošča v istem lesu. Se tudi manj krivi in jo je lažje obdelovati. Na voljo je v različnih debelinah in iz različnih vrst lesa, odvisno od končne namembnosti.FURNIR je tanek, nekaj mm debel kos lesa, ki se ga lepi na osnovo z lepilom ter zaščiti s prozornim ali barvnim lakom. Ima vse odlike masivnega lesa, le da se ga lepi na osnovo iz iverke ali mdf-a.LAMINAT ali ULTRAPAS je najbolj uporabljen material v pohištveni industriji. Je umeten večplasten material, ki se ga uporablja za oplaščenje osnovnih lesnih kompozitov, iverke ali mediapana. Uporablja se jih za izdelavo pohištva, vrat, talnih oblog, okenskih okvirjev in polic,...

Podlogo laminata predstavlja nekaj celuloznih slojev, ki jih namočijo v fenolno smolo. Nanjo gre plast visokokvalitetnega in vpojnega dekorativnega papirja, potiskanega v želenem dekorju, ki se ga zalije in zaščiti z melaminsko smolo. Vse skupaj pod visokim pritiskom in temperaturo stisnejo v posebnih stiskalnicah. Laminate odvisno od debeline in končne namembnosti izdelujejo v obliki plošč ali rol. Debelina laminatnega dekorativnega sloja je najpogosteje od 0,3-1,1mm. Poznamo HPL in CPL laminate. Prve se običajno uporablja za bolj izpostavljene končne produkte, kot so pulti ali kuhinjska vratca, saj so narejeni pod višjimi temperaturami in pritiskom in so zato bolj trpežni. Laminat nalepijo na osnovo - pri pultih je to pogosto trislojna 38mm debela iverna plošča.

Dekorativno so ultrapasi na voljo v številnih izgledih, od enobarvnih do lesnih vzorcev, imitacij kamna, v mat ali sijaj izvedbi, imitaciji betona, s svilnato ali grobo strukturo.

(V Sloveniji se pod pojmom laminat pogosto misli na laminatna tla, vendar je laminat zgolj zgornja, zaščitna in dekorativna plast laminatnih talnih oblog).

Največji evropski proizvajalci laminatov so Egger, Kaindl, Duropal, Fundermax, Kronospan, Abet, Italfloring, Fakro, Arpa, Alfaica ...

FOLIJE so tanki umetni materiali, narejene iz ene snovi, ki se jih uporablja za oplaščenje lesnih kompozitov. Najpogosteje se uporablja folije, ki so narejene iz istih materialov kot robni trakovi (termoplastične folije - recimo PVC ali PP folije). Dobavljive so v številnih barvnih odtenkih ter imitacijah lesa. Nekatere folije, kot je recimo ALKORCELL, se vse pogosteje uporabljajo v pohištveni industriji, saj se material lahko reciklira, ne vsebujejo formaldehidov, so odporne na praske, barvno obstojne in vsestransko uporabne. Folije so elastične, tanjše kot ultrapasi, na voljo v matiranih, sijajnih, satiniranih ali površinsko grobih strukturah. Glede na debelino in osnoven material, se lahko folije potegnejo čez robove – torej spredaj ni vidnih robov, ali pa so folije potegnjene čez nasprotni si stranici, druga dva robova pa sta robljena z robnim trakom.

ALI STE VEDELI? Pogosto se zasledi, da se folije odsvetuje, ker naj bi folija odstopila od osnovnega materiala. Kot pri vseh drugih materialih, je tudi pri foliji pomembna kakovost lepila. Pri slabih lepilih bo vsak material prej ali slej odstopil. Pri dobrih lepilih pa bo to držalo celo življenjsko dobo kuhinje.

Tu velja opozoriti, da se pogovorno pri kuhinjskem pohištvu za umetne materiale pogosto uporablja enoten pojem folija, pri čemer lahko to pomeni različne folije ali laminate oziroma ultrapas.LAKIRANE KUHINJE: Prednost lakiranih kuhinj je v tem, da na vratcih ni nobenih izpostavljenih delov, saj so vse površine barvane. Lakiranje je lahko matirano, pol mat ali svetleče, v številnih barvnih odtenkih.

Pri lakiranih kuhinjah je potrebno paziti na kvaliteto lakiranja. Optimalno lakiranje se izvaja v posebnih lakirnicah, kjer so zagotovljeni ustrezni pogoji: prava vlaga in temperatura, brez prašnih delcev. Površina mora biti gladka, brez gubic, pikic in drugih nepravilnosti, površina se ne sme »lomiti«, večkrat kot so vratca lakirana, boljša je kvaliteta (temu primerna pa seveda tudi cena). Več tankih nanosov laka, ki se jih pred novim nanosom dobro posuši, zagotavlja, da bo zunanji sloj na koncu dovolj debel in trpežen, da prenese vsakodnevne obremenitve v kuhinjah.

Še opozorilo: pod izrazom lakirane kuhinje se prodajajo tudi drugi materiali, ki dejansko niso lakirane fronte. Najpogosteje so to dekorativni iverali, kjer je kot material za oplaščenje uporabljen laminati ali folije, preko katerih je potegnjena ena plast prozornega laka. To je lakiran ultrapas, ki je cenovno cenejša izvedba napram kakovostno izvedeni lakirani fronti.MASIVA je najbolj naraven material, ki se v zadnjih letih vrača v novi, svetlejši in modernejši podobi rustikalnih in klasičnih kuhinj, ki niso več tako težke in prostora ne zavzamejo.

Masivna vratca so lahko v celoti masivna, narejena torej iz večih kosov lesa (deščic) ali pa je masiven rob, osrednji del vratc je narejen iz polnila, ki je furniran v istem lesu kot rob. Izvedba vratc je odvisna od želenega končnega efekta ter lastnosti lesa, ki se uporablja za izdelavo vratc (teže ter krčenja in raztezanja zaradi vlage in temperaturnih nihanj). Lesena vratca se zaščiti s prozornim ali barvnim lakom, včasih se jih tudi olji. Lakiranje je lahko polno, z vidno strukturo lesa ali s posebnimi poudarki, recimo decape izvedba ali različni efekti staranega lesa.STEKLO: Kaljeno steklo se v kuhinjah vse bolj uveljavlja, ne zgolj kot stenska obloga, temveč tudi kot pult in kuhinjska vrata. Steklena plošča vratc je na različne načine vpeta v ogrodje (recimo aluminijast okvir).

Steklo je lahko gladko, svetleče ali matirano, jedkano ali peskano. Za kuhinjska vratca se največ uporablja kaljeno steklo, ki je odporno na udarce, praske, poljubno barvano ali na notranji strani prelepljeno z barvno folijo ali fototapeto. Pulti iz kaljenega stekla so tanki, debeli le centimeter ali dva. Moderen in hkrati večen izgled.

Kuhinja CRISTAL, narejena iz kaljenega stekla, vpetega v aluminijast okvir.


AKRIL je cenejša izvedba stekla. Gre za plastično maso v različnih debelinah in barvah, ki je fiksirana na okvir ter polirana do želene bleščave. Na voljo v mat, polmat in sijaj izvedbi in se jih pogosto uporablja kot nadomestek svetlečih s folijo oplaščenih sijajnih vratc.

OSTALI MATERIALI: v članku so našteti najpogostejši materiali, ki se jih uporablja pri izdelavi kuhinjskega pohištva in pohištva na splošno. Poleg naštetih so v uporabi še številni drugi materiali, od naravnih in umetnih kamnov, inoxa, aluminija in drugih kovin, kamnitega furnirja,...

EN VISOK SIJAJ NI ENAK DRUGEMU ALI ZGODBA O JABČKIH IN HRUŠKAH

Dve navzven enaki kuhinji, obe se svetita, a je ena 3000€, druga pa 9000€. Poleg nekaterih drugih postavk na ceno, izgled in kvaliteto vratc vpliva tudi obdelava vratc kuhinje - s čim so torej vratca oplaščena, oblečena, kakšna je zunanja površina.

Visok sijaj sam po sebi pove zgolj, da se površina vratc sveti. To pa je tudi vse.

Visok sijaj dosežemo z več različnimi materiali, spodaj so našteti daleč največkrat uporabljeni, razporedili pa smo jih po vrsti, tako kot si običajno kuhinje sledijo cenovno in hkrati tudi kvalitetno (so sicer možna tudi odstopanja, a o tem drugič).

Ultrapas ali iveral v visokem sijaju - robljen z ABS, PVC ali melaminskim trakom. Ultrapas ali laminat (ter nekoliko tanjša melaminska folija) je osnovni material, ki se uporablja v pohištveni industriji. Na voljo je v številnih dekorjih, od enobarvnih mat, lesnih vzorcev, je pa dobavljiv tudi v visokem sijaju. Laminat se uporablja kot zgornji sloj pultov, laminatnih tal ter tudi za oplaščenje vratc. Je daleč najbolj uporabljen material, največkrat se ga lepi na osnovo iz iverke, ki se jo po robovih zarobi. Na voljo tudi v nekaterih dekorjih v visokem sijaju - torej v svetleči površini. Nadgradnja je lakiran laminat, kjer je laminat prebarvan s prozornim ali barvnim lakom. Lakiran laminat ni enako kot lakirana vratca!

Akril, spoliran v visok sijaj: neke vrste pleksi stekla, ki se ga uporablja kot cenejši nadomestek za lakirane fronte. Akril je po robovih brušen in lepljen na osnovo. Vratca so spolirana do visokega sijaja, so UV stabilna.

Folija (PP, PET,...) robljena, v visokem sijaju. Folije so narejene iz različnih vrst plastike in so v nasprotju z ultrapasom, ki je precej trd material, elastične in fleksibilne. Na voljo so v mat, polmat, lesnih in sijajnih izvedbah. Folirana vratca z robljenimi robovi so osnovna varianta, kjer je na sprednjo površino vratc nalepljena folija, dva ali vsi štirje robovi pa so zaprti z nalimkom. Folija je lahko tudi v sijaju (kot recimo naša modela Reflexa in Vega). Opozarjamo samo na pomanjkljivost pri beli barvi: ker so nalimki največkrat narejeni iz drugega materiala kot sama folija, s časom drugače spreminjajo barvo - hitreje rumenijo, hkrati pa se na stiku med folijo in robnim trakom s časom začne videti črn rob. Ostale barve niso občutljive. To velja za vse proizvajalce.

Reflexa - folija, levo in desno potegnjena čez robove, zgoraj in spodaj robljena z ABS trakom.


Folija (PP, PET, Alkorcell,...) brez robov, v visokem sijaju. Velja enako kot pri zgornji obliki folije, le da pri tej varianti ni robnih nalimkov oziroma robnih trakov, ampak je folija potegnjena preko robov. To je mogoče, ker je folija elastična. Torej spredaj ni nobenih stikov, ti so samo na notranji strani vratc, kjer pa ni tako izpostavljen.

Pogosto mnenje je, da se je potrebno folije izogibati, ker se v letu, dveh, odlepi od osnove. Dejansko je tako kot pri večini stvari: Dobra folija, ki je lepljena z dobrim lepilom bo zdržala celotno življenjsko dobo kuhinje, ne bo pa najcenejša izbira. Slaba folija in slaba lepila pa seveda ne zmorejo obremenitve in se s časom odlepijo od osnove.

Kuhinja LUX - folija, potegnjena čez robove.


Lak v visokem sijaju. Vratca kuhinje v osnovnem materialu mediapanu oziroma MDF-u prelakirajo v želeni barvi, zgornja plast v svetlečem prozornem laku pa da vratcem sijajni učinek (recimo modela Kaori ali Lucenta). Lakirano kuhinjo spoznamo tako, da nikjer, niti spredaj, niti zadaj ni nobenih vidnih stikov.

Kuhinja KAORI - lakirana kuhinja v mat ali sijajni izvedbi.

KUHINJSKI PULT

Najbolj obremenjena površina v kuhinji je delovni pult, saj je vsakodnevno izpostavljena vlagi, temperaturnim obremenitvam ter udarcem, ražam. Zato mora biti trpežna, enostavna za vzdrževanje in higiensko neoporečna.

Poleg bolj eksotičnih vrst (steklen pult, inox pult...) so najbolj pogosti:

ULTRAPAS ALI LAMINATNI PULTI

Ultrapas ali laminat je material, ki je vsestransko uporaben v lesni industriji in še vedno prevladuje pri izbiri pultov. Narejen je iz dveh osnovnih materialov: sredice (najpogosteje je to večplastna iverka ali kartonasto satovje) ter dekorativnega laminatnega zunanjega ovoja.

Ultrapas pulte naredijo tako, da pod visokim pritiskom in temperaturo skupaj stisnejo v več plasti melaminsko ali fenolno smolo, v kateri je namočen kraft potiskan papir v izbranem vzorcu, lesnem, kamnitem ali enobarvnem, pa tudi domišljijskih dekorjih. Tako se dobi visokokakovosten vsestransko uporaben material, ki se ga lepi na osnovo. Glede na končen namen uporabe je laminat narejen pod različnimi pogoji in tudi v različnih debelinah in stopnjah odpornosti. Med najbolj kvalitetne spada laminat, namenjen za kuhinjske pulte, saj bo vsakodnevno zelo obremenjen z udarci, vlago in temperaturo.

Ultrapas pulti so dobavljivi v več dimenzijah, najpogosteje so dolgi do 4,2 m ter globoki 60 cm, dobi pa se tudi globlje, 80 cm, 90 cm, 120 cm, 130 cm ali se jih dela po meri.

Le nekaj dekorjev je dobavljivih tudi v dolžini 5 m. Poleg težav pri prevozu je pri tako dolgem pultu običajno težava tudi vnos v prostor. Zato se daljše pulte ali pulte v L ali v U skupaj veže z različnimi vezavami. Občasno se še vidi vezava z alu letvijo, ki pa jo največkrat nadomešča skrita vezava pulta. Dva kosa pulta sta na spodnjem delu povezana s posebnimi sponami, na stiku se namaže silikon ali vodoodpornim lepilom, ki zagotovi tesnjenje, spone pa se zategne in pulta tako stisne skupaj.

Skrita vezava pulta.


Standardna debelina pultov je 38 mm , na trgu pa so na voljo tudi debelejši (60 mm) ali tanjši (20 mm).

Klasični dvojno zaobljen 4 cm pult ali postforming pulti. Najbolj pogost ultrapas pult je debel 4 cm, v številnih barvnih kombinacijah, v izgledu lesa, granita, marmorja, peska, kovine ipd. Je trpežen, lahko se ga vzdržuje in čisti, ne sme pa se nanj odlagati vročih posod ali na njemu rezati. Spredaj je pult zavit v obliki črke J ali U (posforming), zato deluje bolj toplo, domače, tradicionalno, se pa vse bolj umika pultom z ravnim robom.

Dvojno zaobljen pult.


Klasični ultrapas pult z ravnim robom. Standardna debelina teh pultov je 4 cm, lahko so tudi debelejši ali tanjši (2, 5, 6, 8, 10, 12 cm). Nalimek na robnem delu je lahko v isti ali v drugi barvi kot pult, najpogosteje se uporablja ABS trak, melaminski trak, ultrapas, inox, alu, pvc. Robni trakovi so različnih debelin in vsak ima svoje prednosti in slabosti. Najpogosteje se uporablja ABS trak, ki je elastičen, odporen na udarce, dobavljiv v ogromnem številu barv.

Šibka točka pultov z ravnim robom z nalimki je pri pomivalnem stroju, kjer se stikov ne more zaščititi tako kot pri zaobljenem pultu, zato se s časom nalimek zaradi konstantnega stika z vročo paro lahko odlepi - počakajte pol ure po pomivanju posode, preden stroj odprete in tako preprečite poškodbe pulta. V primeru pomivalnega stroja z avtomatskim odpiranjem pa svetujemo, da se ta funkcija izklopi. Na ultrapas pulte se ne sme dajati vroče posod ali na njemu rezati. Izgled pultov z ravnim robom je moderen.

Pult s skrito vezavo in ravnim robom, v imitaciji lesa.


Fenix je ultrapas ali laminatni pult, narejen s pomočjo nanotehnologije, zaradi katerih ima nekaj posebnih lastnosti: ima popolnoma mat površino, odporen je na prstne odtise, je antistatičen in je na dotik mehek. Posebnost je tudi samoceljenje mikropoškodb ter antibakterijska površina. Dobavljiv je v različnih barvnih odtenkih in debelinah.

Stratificato je laminatni pult, ki je narejen iz več plasti kraft papirja in melaminske in fenolne smole. Ker ni vmesne ivernate plasti, se lahko ta ultrapas pult uporabi tudi za popolnoma ploskovgradna korita. Je odporen na vlago in vodo ter visoko temperaturo, antiporozen, antistatičen in samonosilen. Dobavljiv v različnih dekorjih in debelinah.

Zadnja leta se je ponudba ultrapas pultov zelo razširila, tako glede načina izdelave, barvne lestvice, spreminja se tudi struktura in tekstura, kot tudi v sami izvedbi in izgledu, od povsem gladkih do grobih površin.

GRANIT
Granit je naravna vulkanska kamnina, ki mu primesi dajejo različne barvne odtenke. Pult v enem kosu je običajno debel 3 cm, lahko pa tudi 4, 5, 6 cm, če je lepljen na iverko (zaradi velike teže). Nanj se lahko postavlja vroče stvari, na njemu se lahko reže, je trpežen in trden material, praktično neuničljiv, je pa hladen na dotik in ima viden spoj. Ker je naravna kamnina, ga je potrebno zaščititi s premazom, odsvetuje se tudi uporaba kislin direktno na kamnu (limona, kis, agresivna čistilna sredstva). Upoštevati je potrebno tudi,da ker je naraven material, lahko prihaja do odstopanj v barvah med posameznimi ploščami. Površina se lahko spolira do povsem gladke površine v sijaju, lahko pa je tudi groba in matirana.

Kuhinja z granitnim pultom.


KERROCK IN CORIAN
Sta podobna materiala, ki ju izdelujeta Kolpa (Kerrock) in DuPont (Corian). Gre za umeten material, ki se ga lahko poljubno preoblikuje in barva v barvnih lestvicah obeh proizvajalcev. Kerrock je lahko brez vidnih spojev, tudi stensko oblogo se lahko izvede kot nadaljevanje pulta. Je pa dokaj mehek, na njem se ne sme rezati, vroče posode pa prenaša samo za krajši čas. Lahko poči, če se na vlažnega ali mokrega postavi vročo posodo. Je pa topel in prijeten na dotik in omogoča vsestransko oblikovanje, tudi nenavadne oblike, vgradnjo podvgradnih in popolnoma ploskovgradnih korit in kuhalnih plošč. Dobavljiv je v različnih debelinah. Pult se polira do želenega sijaja.

Kuhinja s Kerrock pultom.


UMETNI ALI TEHNIČNI KAMEN
Pulte iz umetnega (tehničnega, kompozitnega) kamna so narejeni iz naravnih kamnin, najpogosteje je to granit ali kremen, ki se ga zmelje v droben prah. Prahu se doda veziva, lepila in barve ter različne dodatke (opilke kovin, stekla, kamenčkov ipd), s katerimi se dobi različne efekte. Nastane zelo trd, močan, robusten material, ki se ga uporablja za pulte, police, ploščice, zadnje čase pa opažamo velik porast prodaje korit iz umetnega kamna. Lahko je enobarven ali v imitaciji kamna. Površina je brušena in svetleča, matirana oziroma satinirana ali pa groba. Slabost je cena, ki je pri dobrih umetnih kamnih lahko večja kot za leseni del kuhinje. Najbolj znane znamke umetnih kamnov so Silestone, Decton, Santa Margerita, Technostone. Okite, Quartz, Zodiaq.

MASIVEN LESEN PULT
Je naraven material, topel, domač, prijeten na dotik in otip. Ker gre za naraven material, ga je potrebno redno in natančno vzdrževati, sicer se na izpostavljenih mestih pojavijo poškodbe - pri koritu črne lise in plesen, pri kuhalni plošči lise zaradi olja in maščob. Pult je potrebno redno brisati ter redno impregnirati z oljem, namenjenem zaščiti lesa in sicer zgoraj in spodaj, saj les diha in rabi vzdrževanje na vseh površinah. Na lesen pult se ne sme dajati vročih posod, lahko pa se na njem reže, v kolikor vzamete v zakup bolj rustikalen izgled oziroma občasno brušenje.

INOX IN STEKLO
Se v kuhinjah redkeje uporabljata, saj gre za dražja materiala. Izgled je izrazito moderen, industrijski, ki vse bolj iz profesionalnih kuhinj prehaja tudi v domače kuhinje.

Ali ste vedeli? Pulte iz granita, Kerrocka, Coriana, stekla, umetnega kamna se jih v kuhinjo vgradi šele potem, ko je kuhinja že zmontirana. Za točno izdelavo je namreč potrebno izdelati natančne meritve in šablono z morebitnimi izrezi, na podlagi katere se potem izdela pult. Zato upoštevajte, da se sama montaža kuhinje zategne za okoli 7-14 dni od postavitve kuhinje do montaže pulta.

Uporabne povezave:

Fenix: http://www.fenixntm.com/it/about
Stratificato: http://www.abet-laminati.it/pages/STRATIFICATO.jsp

Kerrock in Corian:
http://www.mizarstvohip.si/materiali/
http://www.kerrock.si//si?redirected=true
http://www.dupont.com/products-and-services/construction-materials/surface-design-materials/brands/corian-solid-surfaces.html

Umetni kamen
http://in.silestone.com/
http://www.technostone.co.in
http://okite.com
http://www.technistone.com
http://okite.com/it
http://www.diresco.be/nl

Keramični in drugi pulti:
http://www.laminam.it/it/home
http://www.irisceramica.com

Notranja oprema

Dom je prostor, kjer se počutimo prijetno, domače in sprejeto. Za pohištvo poskrbimo mi. Od sodobnih kuhinj do rustikalnega šarma lesenega pohištva. Vse na enem mestu: od širokega nabora modernih in klasičnih kuhinj do jedilnic, dnevnih sob in ostalega pohištva, ter svetovanje, izris kuhinj in ostalega pohištva, vse do montaže. Pomagamo pri izbiri bele tehnike in svetujemo glede barv, dodatkov, materialov in inštalacij. Dolgoletne izkušnje in sledenje trendom in sodelovanje z zanesljivimi proizvajalci so naš zaščitni znak. Pokličite nas!

Kontakt

Telefon: 031 729 992
E-mail: info@gros-novak.si
Splet: www.gros-novak.si/

Delamo po celi Sloveniji!

PISARNA:
pon. - pet.: 8.30 - 15.00

TEREN:
pon.-pet.: 8.00-19:00
sobota: 8.00 do 12.00