Kuhinjski aparati

Aparati so motor vsake kuhinje. Izberimo dobre, kvalitetne aparate, ki nam olajšajo delo, so zanesljivi in varčni, ter imajo tiste funkcije, ki jih dejansko rabimo.

Ponujamo velike gospodinjske aparate izbranih blagovnih znamk, poskrbimo za dostavo in vgradnjo skupaj s kuhinjo, na vašo željo pa organiziramo tudi priklop na omrežje.Preberite si nekaj smernic za nakup v spodnjih vrsticah.

ABC nakupa bele tehnike

Kaj je dobro vedeti pred nakupom bele tehnike

So bivalni prostori povezani?
Imate priključek za mestni plin?
Veliko pečete?
Pečete redko?
Imate majhne otroke?
Kakšen hladilnik?
Kakšen zamrzovalnik?
Kakšna napa?
Bo v kuhinji parket?
45 ali 60 cm pomivalni stroj?

Da bo nakup bele tehnike pretehtan, si je smiselno postaviti nekaj vprašanj o vsakodnevnih potrebah in navadah uporabnikov kuhinje:

So bivalni prostori povezani?

Glavne značilnosti dobre nape so tiho delovanje učinkovito odvajanje vseh vonjav, ki se ne bodo širile v jedilnico in dnevno sobo. Tudi hladilnik in pomivalni stroj naj bosta čim tišja.

Imate priključek za mestni plin?

V tem primeru je dobra odločitev plinsko kuhališče. V kolikor priključek na mestni plin ni mogoč, je najboljša izbira sodobno hitro in energetsko učinkovito indukcijsko kuhališče.

Plinsko kuhališče je cenovno najugodnejše, je hitro in omogoča natančno uravnavanje moči. Slabost je, da pri gorenju plina dviguje maščobne delce, ki umažejo pohištvo. V kolikor ni možen priključek na mestni plin je slabost tudi v dodatnem prostoru, ki ga zavzame posoda za plin.

Klasična steklokeramika je klasika v pravem pomenu besede. Se enostavno uporablja in se dokaj lahko čisti, je pa v primerjavi z indukcijo in plinskim kuhališčem počasnejša, se počasneje segreva in tudi počasneje ohlaja. Njena prednost je v primerjavi z indukcijo ta, da na njej lahko uporabljamo vse vrste posod.

Indukcijske steklokeramične kuhalne plošče so najbolj hitre in varne ter v primerjavi s klasično steklokeramiko tudi najbolj varčne, saj delujejo le, ko je na kuhališču posoda. Če posodo odmaknemo, se prekine tudi poraba energije. Pogoj za delovanje indukcije je ustrezno dno posode, to mora biti narejeno iz magnetnih snovi. To lahko najbolj enostavno preverite z magnetom, ki se mora prijeti na dno posode. Ker toplota nastaja v posodi in ne v sami plošči, kot pri klasični steklokeramiki, ostaja kuhališče hladno oziroma se segreva le zaradi toplote posode. Indukcijske kuhalne plošče so tudi najbolj enostavne za čiščenje, ker se na indukciji za razliko od klasične steklokeramične plošče ne more nič prismoditi, saj se plošča segreva zgolj posredno.

Veliko pečete?

Rešitev za prijetnejšo peko in vzdrževanje je pečica s pirolizo (samočiščenje) in čim večjo prostornino, ki omogoča istočasno peko v več nivojih. Če prostor omogoča, je najbolje, da je dvignjena malo pod višino delovnega pulta. Dobra alternativa je tudi pečica z izvlečnim vozičkom.

Piroliza je sistem samočistilne avtomatike pečice. Pečica se s pritiskom na gumb očisti sama – sanje vsake gospodinje.

Namen ventilatorja je razporeditev in enakomerno kroženje vročega zraka v pečici. Tako lahko pečete v več nivojih naenkrat, tudi različne jedi, saj se vonjave ne mešajo.

Vodila vam omogočajo najbolj enostavno in udobno ravnanje s pekači. Pekače preprosto, brez truda pripeljete iz pečice. Edina slabost je bolj zamudno čiščenje. Najboljša vodila imajo možnost pranja v pomivalnem stroju.

Dvignjena pečica je prijetna za uporabnika, saj je dvignjena na nivo oči. Tako ni nepotrebnega sklanjanja, ves čas pa tudi vidimo, kaj se dogaja v pečici. Pri dvignjenih pečicah se pogosto dela napako, da se jih dvigne previsoko. Estetsko sicer lepo, vendar nepraktično in potencialno nevarno, saj je pečica že previsoko za povprečnega uporabnika, pladnje pa se iz pečice težje izvleče. Pečica mora biti dvignjena na tako višino, ki je prilagojena višini uporabnika.

Dvignjena pečica v srednje visoki omarici, ki manj zapira prostor.

Kaj je piroliza?

Piroliza je sistem samočiščenja pečice. Ob zagonu programa pirolize se pečica zaklene, segreje na 500 stopinj in tekom delovanja upepeli ostanek hrane v pečici. Na koncu samo pobrišete ostanke z mokro krpo, brez drgnjenja, agresivnih čistil in zračenja prostora.

Če pečico veliko uporabljate, sistem pirolize vsekakor priporočamo!

Pečete redko?

V tem primeru je cenejša rešitev pečica z manjšim volumnom in možnostjo ventilatorskega pečenja, ki tudi omogoča pečenje v več nivojih. Lahko se odločite tudi za kompaktno kombinirano pečico z mikrovalovi. S tem prihranite na prostoru, času in najpomembneje - denarju.

Imate majhne otroke?

Potem je priporočljivo izbrati pečico, ki ima ob dolgotrajnem pečenju hladna vratca in varnostno ključavnico. Le-ta je tudi zaželena pri steklokeramični plošči. Najbolj varna rešitev kuhališča je v tem primeru indukcija. Kuhališče se segreva zgolj posredno, kar pomeni, da greje neposredno dno posode. Posledično se bistveno manj segreva kuhališče samo. Nevarnost, da bi se opekli po kuhanju na kuhališču je tako izredno majhna. Prav tako indukcijska plošča zaznava, če se posoda pregreva, kar v praksi pomeni, da če se olje pregreje, se indukcija avtomatično ugasne.

Kakšen hladilnik?

Predvsem mora hladilnik zadostiti vašim potrebam. Izberite tako prostornino, ki Vam ustreza.

Vgradni in prostostoječi hladilniki se najbolj razlikujejo po prostornini. V primeru, ko gre za majhno kuhinjo, kjer je vsak cm pomemben, se ponavadi vzame prostostoječi hladilnik, da se pridobi na delovni površini, v drugih primerih običajno vgradni.

Najbolj pomembna sistema na trgu sta NoFrost in VitaFresh. Prvi poskrbi za to, da ni potrebno odtajevati skrinje, ker sistem prepreči nabiranje ledu v skrinji. Drugi poskrbi za to, da se občutno podaljša rok uporabe sadja, zelenjave, mesa in ostalih izdelkov.

No frost?

Brez ledu v skrinji. Posebni sistemi v skrinji skrbijo za to, da se led na stenah zamrzovalne skrinje ne nabira. Tako nam odvzame eno skrb manj, saj ni potrebno skrbeti za odtajevanje in odstranjevanje ledu s sten skrinje.

Minus no frosta je nekoliko glasnejše delovanje ter občasno oglašanje skrinje v čudnih zvokih (pokanje, piskanje).

Kakšen zamrzovalnik?

Zamrzovalnik je eden večjih porabnikov električne energije, zato je zelo priporočljivo izbrati A+ ali A++ energijski razred ter s prostornino, ki jo dejansko potrebujete.

Kakšna napa?

Pri napah je najbolj pomemben podatek glasnost. Pri tovarniških podatkih o glasnosti lahko med sabo primerjate le nape istega proizvajalca, ker ni enotnega standarda po katerem bi morali proizvajalci meriti glasnost. Drug pomemben podatek je pretok zraka. Če je premajhen, bo napa slabo vlekla, nad 800 m3 pa ljudje zelo redko uporabljajo, ker je večina nap preglasnih na tej stopnji.

Izredno pomembno je, da nista nikoli istočasno vklopljena napa in prižgan kamin. Ustvari se namreč podtlak, ki povzroči, da kamin ne more odvajati plinov v dimnik, dim se tako zbira v prostoru, namesto da bi se odvajal. Je najbolj pogosta napaka, ki pa je lahko življenjsko nevarna!

Pri zračnikih za napo je potrebno v fazi projektiranja in gradnje predvideti zračnik 150mm oziroma če ni mogoč 150 mm, vsaj 125 mm. Vse boljše nape imajo namreč predviden fi 150 mm. Če imamo manjši zračnik, kot je pri napi, povzročimo, da je taka napa glasnejša in ima slabši vlek. Dobro je tudi predvideti "sifon", kjer se bo lahko pozimi odtekal kondenz.

Bo v kuhinji parket?

V tem primeru je priporočljiv pomivalni stroj z AquaStop sistemom z garancijo.

45 ali 60 cm pomivalni stroj?

V večini primerov priporočamo 60 cm, izjeme so garsonjere ali zelo majhna stanovanja, kadar se zelo malo kuha. Cena 45cm in 60 cm pomivalnega stroja iste kvalitete je praktično enaka. Pri tem je potrebno upoštevati, da imajo skoraj vsi 60 cm pomivalni stroji funkcijo polovičnega polnjenja, ki zmanjša uporabo energije, vode in prihrani čas. Današnji pomivalni stroji so energijsko zelo učinkoviti in porabijo malo vode (približno 14 do 20 litrov, odvisno od modela in proizvajalca). Oblikovno se delijo na prostostoječe, deloma integrirane in popolnoma integrirane ali vgradne pomivalne stroje. Nekaterim prostostoječim pomivalnim strojem je možno odstraniti zgornjo ploščo ter se jih lahko pomakne pod pult. Delno integrirani in popolnoma integrirani pomivalni stroji se vgradijo pod pult, razlika med njimi je le v tem, da se pri prvih po montaži vratc komandna plošča vidi, pri poponoma integriranem pa je komandna plošča skrita v zgornjem robu vratc.

Pri načrtovanju kuhinje je potrebno upoštevati, da se za pomivalnim strojem ne sme nahajati nobena vodovodna inštalacija, ker pride stroj pomaknjen povsem do stene. Če to kljub temu ni mogoče, je potrebno prestaviti inštalacije ali pa uporabiti poglobljen pult (70cm).

Poglejte si tudi ABC nakupa kuhinje.

Notranja oprema

Dom je prostor, kjer se počutimo prijetno, domače in sprejeto. Za pohištvo poskrbimo mi. Od sodobnih kuhinj do rustikalnega šarma lesenega pohištva. Vse na enem mestu: od širokega nabora modernih in klasičnih kuhinj do jedilnic, dnevnih sob in ostalega pohištva, ter svetovanje, izris kuhinj in ostalega pohištva, vse do montaže. Pomagamo pri izbiri bele tehnike in svetujemo glede barv, dodatkov, materialov in inštalacij. Dolgoletne izkušnje in sledenje trendom in sodelovanje z zanesljivimi proizvajalci so naš zaščitni znak. Pokličite nas!

Kontakt

Telefon: 031 729 992
E-mail: info@gros-novak.si
Splet: www.gros-novak.si/

Delamo po celi Sloveniji!

PISARNA:
pon. - pet.: 8.30 - 15.00

TEREN:
pon.-pet.: 8.00-19:00
sobota: 8.00 do 12.00