Bela tehnika

Korita in pipe

Korito je eno najbolj obremenjenih delov kuhinje in pogosto zapostavljen del pri načrtovanju kuhinje, zato je dobro vedeti nekaj malega o vrstah korit, njihovi vgradnji in vzdrževanju, kar nam olajša izbiro pravega korita.

Moderno korito Barazza.


KORITA GLEDE NA NAČIN VGRADNJE
 • KLASIČNA ali NASADNA VGRADNJA: Rob korita je profiliran, za okoli pol cm dvignjen nad okolico, korito pa je nasajeno na pult.
 • PLOSKOVGRADNO KORITO: Rob korita je poravnan s pultom, tako je celotna površina v istem nivoju.
 • KORITA V IZGLEDU PLOSKO VGRADNJE: Korito ima zelo tanek rob in čeprav je nasajeno na pult, zaradi tankega roba izgleda, kot da je poravnano z nivojem pulta. Primerni tudi za pulte iz ultrapasa. Minus korit z videzom plosko vgradnje je, da se jih težko vgradi in zagotoviti dovoljšnjo zatesnitev pred vodo, ker tanek rob korita lahko zaviha navzgor.
 • PODPULTNO KORITO: Korito je vgrajeno pod sam pult, tako da se rob korita ne vidi. Uporablja se pri granitnih pultih in pultih iz umetnega materiala, pultu iz kaljenega stekla, skratka materialih, ki jih voda ne poškoduje.

  Podpultno korito Franke.
MATERIALI
 • KORITA IZ NERJAVČEGA JEKLA: so najbolj pogosta korita, v številnih variantah in oblikah. Na ceno največ vplivata debelina samega jekla ter kvaliteta obdelave proti vodnemu kamnu. Ne rjavi, vzdrževanje je enostavno, inertno in higiensko neoporečno ter primerno za pripravo vseh vrst živil. Načeloma gre cena navzgor po sistemu, debelejši je inox, boljša je obdelava proti vodnemu kamnu in modernejši je dizajn, višja bo cena.
  Korita imajo različne globine, od 14 do 22cm, lahko imajo eno ali dve veliki posodi, eno manjšo, z odcejalnikom ali brez ter možnostjo dodatkov (rezalne deske, cedilo,...), ki olajšajo delo v kuhinji. Odcejalnik je zlasti priporočljiv, če vsaj delno posodo pomivate na roke, pa tudi za odlaganje oprane zelenjave pride prav.

  Nasadno inox korito Foster.


 • KORITA IZ UMETNEGA KAMNA (Ultragranit, Silgranit, Ultraquartz, Fragranit, …): Korita so narejena iz kompozitnih materialov – granitni ali kremenčev pesek, steklo, kovine,… zmešajo z barvami, smolami in lepili. Tako pridobljen material ima vse lastnosti naravnega kamna, poleg tega pa je visoko odporen na udarce, praske, vročino, alkalne in kisle snovi v gospodinjstvu, ni porozen. Dobro se je izogibati bele barve, ker se hitro umaže (postane kremasta) ter črne, na kateri se poznajo ostanki vodnega kamna. V zadnjih dveh letih se beleži velik porast prodaje korit iz umetnega kamna.

  Korito iz umetnega kamna Telma.


 • KORITA IZ KERAMIKE: narejena iz keramike, imajo podobne lastnosti kot korita iz umetnega kamna. So zelo obstojna na praske, vročino in zaradi gladke površine enostavni za vzdrževanje.

  Keramično korito SCHOCK.


 • STEKLENA KORITA so narejena iz kaljenega stekla, , robovi so različno obdelani, notranjost posode pa je običajno iz inoxa. Steklo se lahko barva po RAL lestvici, nekateri proizvajalci pa omogočajo tudi tisk na spodnjo stran korita, kar predstavlja odlično dopolnilo k stenski oblogi v istem dizajnu.

  Stekleno korito SINK SOLUTION.


 • DRUGO: korito se lahko nadaljuje tudi v istem materialu, iz katerega je narejen pult, tako da ni nobenih stikov, recimo iz Kerrocka ali Coriana.


VZDRŽEVANJE
Priporoča se uporaba neabrazivnih in neostrih sredstev (milnica, razredčen alkoholni kis, mehke krpe,…) ter redno vzdrževanje: korito po vsaki uporabi očistite in s krpo obrišite do suhega. Občasno lahko korita namažete s posebnimi polirnimi sredstvi, ki podaljšujejo življenjsko dobo korit, zmanjšajo praske, površino zgladijo in s tem zmanjšajo prijemanje vodnega kamna na površino korita. Pri koritih iz umetnega kamna se sicer načeloma za občasno čiščenje lahko uporablja razredčeno belilo ali alkoholni kis, vendar predhodno preverite v navodilih proizvajalca korita.*

ALI STE VEDELI? Življenjsko dobo korita lahko podaljšate z enostavnim trikom: po vsaki uporabi ga operite s toplo vodo in čistilom za posodo, operite in pobrišite do suhega. Tako odstranite nečistoče, s čimer preprečite obarvanje, ter vodne kapljice, zaradi katerih nastajajo bele lise vodnega kamna.

Nekaj priznanih proizvajalcev korit:
 • Plados
 • Blanco
 • Franke
 • Foster
 • Schock
 • Barazza
 • Jollynox
 • Apell
 • Alveus
 • Sink Solution
 • Teka


Kaj pa pipe?
Običajno pipe izdelujejo kar proizvajalci korit. Danes je ponudba velika, od klasičnih pip, do visokih in z izvlečnim tušem. V primeru, da bo korito pod oknom, je potrebno paziti na parapet okna, da se bo okno odpiralo mimo pipe. Če je višina majhna, se lahko uporabi tudi preklopno pipo. Paziti je potrebno tudi na razmerje med višino pipe in globino korita, da se zmanjša škopljenje naokrog. Visoka pipa - plitvo korito. Nizka pipa - globoko korito. Pipe so različno obdelane, od klasičnih inox variant, do satiniranih in kromiranih izvedb, lahko so tudi starane, kar še posebej lepo izpade v rustikalnih kuhinjah.

TRENDI
V zadnjih letih se vse pogosteje uporablja korita iz umetnega kamna in sorodnih materialov, saj so na voljo v številnih barvnih in dizajnerskih kombinacijah, načeloma pa imajo tudi globlje posode. Pri koritih iz inoxa so izpostavljene zlasti moderne, kvadratne, ostre linije ter vse bolj gladki odcejalni deli, kar olajša vzdrževanje, hkrati pa tudi doda občutek modernosti v prostor. Prevladuje vgradnja v izgledu ploskovgradnje. Vse večje je tudi povpraševanje po koritih z majhnim odcejalnim delom.


Najpogostejša vprašanja


Kakšna je razlika med parno in kombinirano pečico?

Parna pečica hrano pripravlja povsem s pomočjo pare. Hrano se pripravlja na nižjih temperaturah, zato se ohrani več hranilnih snovi in barve, zaradi pare pa so jedi tudi sočnejše. V parni pečici se lahko pripravlja praktično vse, še posebej pa je primerna za kuhanje zelenjave, riža, rib, štrukljev ipd. Ker v našem okolju na tak način peke še nismo dobro seznanjeni, so proizvajalci naredili kompromis - kombinirane parne pečice. Te pečice se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca, vendar je osnovna zasnova oziroma delovanje sorodno - pečica omogoča različne vrste peke: s paro, tako kot pri prej opisani parni pečici, kombinirano, ker so temperature višje, hkrati pa je tudi količina pare visoka, ter klasično peko z vložkom pare - to slednje pomeni, da pečica peče kot vsaka navadna pečica, para pa je namenjena bolj kot dodatek, ki daje pecivu, pečenki, ipd. sočnost.

Delovanje kombinirane parne pečice Electrolux si lahko ogledate v povezavi: https://youtu.be/u-uqNa33Y4I.


Piroliza da ali ne?

Mi smo absolutno ZA. Piroliza je sistem samočiščenja, kjer se pečica pred začetkom delovanja programa zaklene in segreje na 500°. S pomočjo visoke temperature se upepelijo vsi ostanki hrane v pečici, tako da na koncu delovanja pirolize zgolj pobrišemo prah. Nekoliko več dela ostane samo s steklom na vratih, ki pa je že v osnovi lažji za vzdrževanje. Pirolizo se uporablja nekajkrat letno, odvisno od intenzivnosti umazanije (oziroma pogostosti peke), velika večina pečic nas sama opozori, kdaj moramo samočiščenje sprožiti. Trajanje same pirolize je odvisno od pečice do pečice ter programa do programa, ampak običajno traja od ene do treh ur. Pred pirolizo je potrebno iz pečice odstraniti vse nosilce in pekače - razen če proizvajalec IZRECNO dovoljuje, da določeni elementi ostanejo v pečici - pred uporabo pirolize PREBERITE NAVODILA ZA UPORABO!

Predstavitev delovanja pirolize pri pečicah Electrolux si lahko ogledate v povezavi: https://youtu.be/kK9xwnv77kU.


Sta pečica in hladilnik lahko postavljena eden zraven drugega?

Sodobna seveda.

Sodobne pečice so zasnovane tako, da zrak kroži spredaj – pečica skozi okvir vrat sprejema hladen zrak,ventilator pa vroč zrak potiska ven skozi režo pri vratih. Tako se pečica spotoma ohlaja, s tem pa se tudi stranice in zadnja stena pečice ne segreva oziroma ostajajo hladne. Prav tako so sodobne pečice, še posebej v primeru pirolize, zelo dobro izolirane.

Vgradni hladilnik in pečica, montirana eden zraven drugega. Kuhinja je kombinacija modelov Polis in Simplicia.


Hladilniki zajemajo hladen zrak spodaj in se ventilirajo preko zadnje stene. Tako se zrak, namenjen hlajenju hladilnika, ter vroč zrak iz pečice ne mešata in zato sta pečica in hladilnik lahko eden zraven drugega.

Notranja oprema

Dom je prostor, kjer se počutimo prijetno, domače in sprejeto. Za pohištvo poskrbimo mi. Od sodobnih kuhinj do rustikalnega šarma lesenega pohištva. Vse na enem mestu: od širokega nabora modernih in klasičnih kuhinj do jedilnic, dnevnih sob in ostalega pohištva, ter svetovanje, izris kuhinj in ostalega pohištva, vse do montaže. Pomagamo pri izbiri bele tehnike in svetujemo glede barv, dodatkov, materialov in inštalacij. Dolgoletne izkušnje in sledenje trendom in sodelovanje z zanesljivimi proizvajalci so naš zaščitni znak. Pokličite nas!

Kontakt

Telefon: 031 729 992
E-mail: info@gros-novak.si
Splet: www.gros-novak.si/

Delamo po celi Sloveniji!

PISARNA:
pon. - pet.: 8.30 - 15.00

TEREN:
pon.-pet.: 8.00-19:00
sobota: 8.00 do 12.00