031 386 221
info@gros-novak.si

IZRIS KUHINJE

AKCIJA!

Domov

POHIŠTVO GROS NOVAK
KJE SMO? PRI VAS DOMA!

NAROČI SE NA IZRIS NA DOMU
slika kuhinje

Recepti

slika oznake ZELENJAVNI POLPETI
Odličen nadomestek za meso. Poleti, ko je bučk na vrtu toliko, da jih ne uhitimo pospraviti in pojesti, lahko naredimo te polpete in jih zmrznemo za zimsko zalogo.

Rabimo dve oprani in naribani bučki, opran in nariban korenček, jajce, na koščke narezan poljuben sir, pol sesekljane čebule, šopek nasesekljanega peteršilja, strok česna, sol, poper, drobtine za vezavo. Točnih količin ne vem napisati, ker delam po občutku. Sestavine zmešamo. Če je pregosto, dodamo malo vode. Če je preredko, zgostimo z drobtinami. Namesto drobtin lahko uporabimo tudi moko ali ovsene kosmiče. Pri ovsenih kosmičih moramo upoštevati, da vpijejo precej tekočine, zato je maso bolje narediti bolj tekočo in jo pustiti stati kakih 10 minut, da se kosmiči napijejo in šele potem oblikujemo polpete.

Na pekač damo peki papir in nanj z žlico nalagamo zelenjavno maso in jo poravnamo približno centimeter debelo. Pečemo v pečici na 200°C, dokler polpeti ne dobijo zlatorjavo barvo.


slika oznake KUS KUS S PIŠČANCEM IN ZELENJAVO
Ko se vam mudi in zmanjkuje časa, a bi vseeno želeli pojesti zdrav in okusen obrok, bo ta ravno pravšnji.

Kus-kus pripravimo po navodilih na embalaži. Da bo obrok bolj zdrav, lahko uporabimo polnozrnat kus-kus.

Medtem na olivnem olju prepražimo na trakce narezan file piščanca ali svinjine. Solimo in dodamo nekaj pinjol. Pinjole lahko zamenjamo tudi s sezamom ali sončničnimi semeni. V ponev primešamo še na koščke narezano poljubno zelenjavo (korenje, por, čebulo, paradižnik, kitajsko zelje, bučke, paprika) Več kot bo različnih barv, lepše bo jed izgledala. Še nekaj minut pražimo, po potrebni dosolimo, popramo. Na koncu potresemo še s sesekljanim peteršiljem. Lepo se zraven poda tudi bazilika, še posebej, če smo uporabili tudi paradižnik.

Brez mesa je to tudi povsem spodobna vegetarijanska jed.


slika oznake PIZZA MUFFINI
Pekač za muffine lahko uporabimo tudi za hitro pripravljene mini pizze. Ko gostje nenapovedano pozvonijo na vratih in smo ravno dali v usta zadnji piškot :)

Zamesimo testo za pizzo. Pekač za muffine namastimo in pomokamo. Testo natržemo na manjše kose in z njimi obložimo modelčke za muffine. Poljubno nadevamo.

Nekaj predlogov:

  • Paradižnikova omaka, šunka, sir, origano,šampinjoni in ena oliva na vrh
  • Tunina iz konzerve, koščki pršuta, malce paradižnikove omake
  • Zelenjavna: paprika, paradižnik, koruza, artičoke, rukola,...
  • Margerita: paradižnikova omaka ali na koščke narezani sveži paradižniki, različni siri (gauda, mocarela, gorgonzola..), bazilika ali origano
  • Pršut, paradižnik, oliva
  • ...

slika oznake KOLERABNA KREMNA JUHA
Okusne zelenjavne juhice pravzaprav pripravljamo po istem kopitu, le da menjamo osnovno zelenjavo. Namesto kolerabe lahko uporabimo tudi cvetačo, por, beluše,....

Olupimo, operemo in na majhne koščke narežemo rumeno kolerabo in en srednje velik krompir, vse skupaj damo v posodo in zalijemo s toliko vode, da ravno prekrije zelenjavo (če bo vode preveč, bo juha preveč redka. V lonec dodamo še sesekljano čebulo in strok ali dva česna. Solimo, popramo. Ko je zelenjava kuhana, jo s paličnim mešalnikom zmiksamo v gosto kašo. Če je vode preveč, jo del preden s elotimo miksanja, odlijemo in potem po potrebi dodajamo. Po okusu lahko dodamo tudi žlico ali dve kisle smetane. Juho nalijemo v krožnike, okrasimo s sesekljanim peteršiljem. V vsak krožnik dodamo še pest popečenih kruhovih koščkov. Te smo pripravili tako, da smo dan star kruh narezali na majhne koščke in ga na hitro popekli na olivnem olju ali maslu. Lahko ga pripravimo tudi v pečici.


slika oznake SOLATA ZA PIKNIKE
Potrebujemo pest kuhanega fižola v zrnju (lahko tudi iz konzerve), konzervo koruze, dva korenčka, rdečo in zeleno papriko. Sestavine zmešamo v posodi, solimo, popramo in okisamo s kisom in oljem. Lahko dodamo tudi žličko kisle smetane. Krasno za piknike.

Olupimo, operemo in na majhne koščke narežemo rumeno kolerabo in en srednje velik krompir, vse skupaj damo v posodo in zalijemo s toliko vode, da ravno prekrije zelenjavo (če bo vode preveč, bo juha preveč redka. V lonec dodamo še sesekljano čebulo in strok ali dva česna. Solimo, popramo. Ko je zelenjava kuhana, jo s paličnim mešalnikom zmiksamo v gosto kašo. Če je vode preveč, jo del preden s elotimo miksanja, odlijemo in potem po potrebi dodajamo. Po okusu lahko dodamo tudi žlico ali dve kisle smetane. Juho nalijemo v krožnike, okrasimo s sesekljanim peteršiljem. V vsak krožnik dodamo še pest popečenih kruhovih koščkov. Te smo pripravili tako, da smo dan star kruh narezali na majhne koščke in ga na hitro popekli na olivnem olju ali maslu. Lahko ga pripravimo tudi v pečici.


slika oznake SOLATA Z BUČKAMI IN PAPRIKO
Popolna solata za piknike, odlično se poda k mesu z žara:

3 bučke narežemo na čim tanjše rezine in jih na hitro popečemo na olivnem olju. Jajčevec narežemo na kolobarje in ga pravtako popečemo. Bučke in jajčevec damo v servirno posodo, dodamo na koščke narezano pečeno papriko, strok sesekljanega česna, solimo, popramo, ter okisamo z balzamičnim ali vinskim kisom in nekaj kapljami olja.


slika oznake PEČEN PIŠČANEC S CURRY-jem
Mariniran piščanec za žar ali pečico.

Piščančja bedra zložimo v posodo, solimo, popramo in potresemo z eno žlico curry-ja in olivnim oljem. Po želji lahko uporabite tudi česen v prahu ali kar v strokih, ki jih pred peko odstranite.

Marinado vmesimo v testo z rokami, lahko tudi pokrijemo posodo in jo pretresemo. Tretja možnost je, da namesto posode uporabimo plastično vrečko, kamor zložimo vse sestavine, jo zapremo in vrečko gnetemo med rokami, nato vse skupaj pretresemo v posodo. Meso mariniramo vsaj dve uri, najbolje je, da ga čez noč pustimo v hladilniku.

Namesto curry-ja lahko uporabite tudi papriko v prahu, čili, rožmarin...


slika oznake KOLAČ S SKUTO IN SADJEM
100g čokolade (grenke, če vam sladko ne paše preveč, oziroma mlečne, če ste bolj za sladko) stopite skupaj s 100g masla ali margarine na nizkem ognju. Pustite, da se ohladi.

3 jajca razžvrkljajte in jim dodajte 150g sladkorja ter 100g moke, v katero ste že prej vmešali polovico pecilnega praška. Masi dodajte 500g skute, 1 kozarec vloženih razkoščičenih višenj in 1 kozarec na koščke narezanih hrušk ali breskev (brez soka, seveda). V maso vmešajte še stopljeno čokolado z maslom.

Pekač namastite in pomokajte ter nadevajte z maso. Kolač se peče okoli 40 minut na 170°C. Čas pečenja naj bo zgolj orientacijski. Končen čas pečenja je namreč odvisen od sadja in vrste skute. Pri pasirani skuti je testo bolj tekoče, zato se peče dlje. Testo z nepasirano skuto se peče manj časa, ima pa tudi bolj "suh" okus.


 

 

Italijanski dizajn - popoln užitek
© 2008 Gros - Novak d.o.o.Pravno obvestilo in uporaba piškotkov
dizajn Scarlet studio, Izdelava spletnih strani Mihov.com spletne storitve d.o.o.
Optimizacija spletnih strani Mihov.com spletne storitve d.o.o.